Първа зарядна станция за електромобили

Tранспорт | 28 ноември 2011, понеделник / 08:54| Показвания:Снимка: actualno.com

Инсталирането на първата зарядна станция за електромобили в София започва днес.

Символичната първа копка ще се проведе на ул. „Московска“ 33, предаде bTV.

На територията на столицата ще бъдат поставени още шест зарядни станции. Те ще бъдат разположени в „синята зона“ в централните градски части – на площад „Народно събрание“, на бул. „Македония“, две точки на бул. „Александър Стамболийски“ и до БНБ.

Плащането на енергията ще става с предплатени ваучери, а по-късно се предвижда да бъде въведено и заплащане чрез безконтактни дебитни и кредитни карти.

През октомври министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че първите зарядни станции за електрически автомобили ще бъдат пуснати до няколко седмици.

Тогава министърът каза, че ще предложи мерки, които да облекчат финансово собствениците на електромобили и по този начин ще се стимулира тяхното навлизане в експлоатация.

Сред предвидените облекчения са освобождаване от ДДС, от такси за регистрация, безплатно паркиране в центъра на столицата и други. Още обаче не е ясно кои от тях ще бъдат приети и приложени на практика.

За изграждането на малки зарядни станции в рамките на съществуващи бензиностанции са нужни до 50 хил. лв.

На тези станции електромобилите ще могат да се презареждат за 15–20 минути. Едно презареждане на батерия на електромобил става обикновено при пробег на колата от 150 км, като цената на километър е под 2 стотинки.


Тагове: електромобил, зарядна станция, София, Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма, Московска, площад „Народно събрание“, бул. „Македония“, бул. „Александър Стамболийски“, БНБ, ваучер, ДДС, бензиностанции, кола

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси