България сред 25-те, които ще правят суперкомпютрите на ЕС

България сред 25-те, които ще правят суперкомпютрите на ЕС
Pixabay
A A+ A++ A

25 държави от Европейския съюз, сред които и България, се договориха в Брюксел за създаването на съвместно предприятие, което ще разработва европейски суперкомпютри. Очаква се предприятието да започне работа най-късно до началото на 2019 година, а седалището му ще бъде в Люксембург, предаде БНТ.

Суперкомпютрите са необходими за обработката на все по-големите обеми от данни. Те са важни за редица области - от здравеопазването и производството на енергия от възобновяеми източници до безопасността на автомобилите и киберсигурността. Новото европейско предприятие ще се казва EuroHPC и ще разполага с бюджет от един милиард евро.

За това се договориха министри от 25 държави-членки, а предложението е на Европейската комисия. Половината пари са осигурени от бюджета на ЕС, а другата половина - от участващите страни. Още 400 млн. евро ще дойдат от частни партньори.

Новото европредприятие ще закупи и внедри в Евросъюза два суперкомпютъра от челната петица в световен мащаб и още два, които са сред най-добрите 25 в света. То ще подкрепя и изграждането на европейска екосистема от суперкомпютри, до които достъп да имат публични и частни потребители.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »