Решават дали да има референдум в София за завода за изгаряне

Решават  дали да има референдум в София за завода за изгаряне
pixabay,com
A A+ A++ A

Столичният общински съвет ще решава, дали да има референдум в София за завода за изгаряне В Столичния общински съвет започва разглеждането на внесеното от 15 общински съветници искане за провеждане на местен референдум за завода за изгаряне на отпадъци в центъра на София. Заводът за изгаряне на отпадъци трябва да бъде изграден в географския център на София, район Сердика, бул. „История Славянобългарска”, на територията на ТЕЦ „София”. Решението на Столичния общински съвет беше прието след доста оспорвана дискусия и при липса на политически консенсус. Това толкова важно стратегическо за София решение беше взето с едва 36 гласа "за", 16 "против" и 6 "въздържал се" от общо 58 гласували общински съветници.

Проектът за изграждане на завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София и поемането на общински дълг в размер на 67 млн. евро за изграждането му, не само че не се приема еднозначно от жителите на София, но породи множество протести и въпроси в различни аспекти, в т.ч. екологични и финансови. Именно поради тези причини 15 общински съветници от всички опозиционни политически групи в Столичният общински съвет внесоха искане за провеждане на местен референдум по темата. На 23-ти октомври (вторник) докладът с искането за провеждане на референдум за завода за изгаряне започва да се гледа в постоянните комисии на Столичният общински съвет.

От 10 часа в зала 1 на ул. Московска 33 ще се проведе заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, в чиито дневен ред е включен обсъждането на Доклада за референдума. От 11 часа в същата зала 1, докладът ще бъде обсъден и от Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори, а в 13 часа отново в зала 1 искането за референдум ще бъде разгледано и от Постоянната комисия по финанси и бюджет. „Изграждането на завод за изгаряне на отпадъци е от изключително важно стратегическо значение за София и нейните жители и смятам, че всеки един гражданин трябва пряко да участва при взимането на това решение, защото то пряко засяга здравето и интереса му, както и околната среда на София”, каза общинския съветник и съпредседател на „Политическа група 5” инж. Симеон Славчев, който е един от инициаторите и вносителите на доклада с искането за провеждане на референдум по темата. Инж. Симеон Славчев призова всички жители на София активно да се включат при обсъждането на доклада в постоянните комисии към Столичния общински съвет и припомни, че всички заседания на постоянните комисии са отворени за граждани и медии.

#референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »