Вдигат заплатите на лекарите със задна дата – от 1 юли

Вдигат заплатите на лекарите със задна дата – от 1 юли
В държавните болници началната директорска заплата става 800 лева, а на лекар с една специалност – 700 лева. Снимка: Getty Images/Guliver Photos
A A+ A++ A

Между 10 и 20 процента се увеличават началните основни месечни заплати на персонала в лечебните и здравни заведения.

Това става възможно, след като работодателите, синдикатите и министерството подписаха Колективния трудов договор (КТД), предаде бТВ.

След почти месец преговори, синдикати и работодатели постигнаха съгласие около спорните текстове, които провалиха увеличението на заплатите на медиците по-рано.

Синдикатите не бяха съгласни с ангажимента заплатите да зависят от финансовата стабилност на болниците.

„Според сегашните договорки страните ще се обръщат в писмена форма към отрасловия съвет за сътрудничество и той ще се произнася. Тоест, всяко болнично заведение, което не може да изпълнява изискванията на Колективния трудов договор, ще се обръща към Отрасловия съвет”, разясни здравният министър Десислава Атанасова.

По думите й общата рамка на договора е същата, но има промяна в увеличаването на началните месечни основни заплати на персонала в здравните заведения.

В държавните болници началната директорска заплата става 800 лева, а на лекар с една специалност – 700 лева. За медицинските сестри сумата е 480 лева.

В университетските болници, специализираните и многопрофилните болници за активно лечение с над 51% държавно участие, началникът на клиниката може да започва работа с не по-малко от 900 лева заплата, лекар с 2 специалности – със 750 лева, медицинска сестра – с 540 лева.

С влизането в сила на КТД ще се вдигне и заплащането на нощен труд с 1 лев на час. От 0,20 на 0,50 лева се увеличава заплащането на час, когато дежурството е на повикване.

Споразумението ще влезе в сила със задна дата от 1 юли 2012 г. 60% от здравните заведения ще успеят да изпълнят изискванията, залегнали в документа. 30% са под въпрос, а 10% от здравните заведения няма да успеят да се справят, стана ясно на пресконференцията в Министерството на здравеопазването.

„Пренебрегнахме личните амбиции, в интерес на здравните работници и на хората. Което касае повече средства, ние ще копаем възможно най-много в тази посока", каза Иван Кокалов от КНСБ.

Според него трябва да има и качествени индикатори за лечебните заведения и да се увеличи прозрачността по отношение на разходваните средства.

Методиката за изразходването на средствата трябва да бъде по-добра, смята Кокалов. По думите му, ако една болница не може да се справи с увеличението на заплатите, тя ще ги увеличи не с 20, а с 10%.

Министърът на здравеопазването, представителите на работодателите и синдикалистите изразиха готовност да намерят най-добрия вариант, който да е удобен за всички страни.

#здравни заведения #лекари #медицински сестри #заплати #Колективния трудов договор #КТД #Десислава Атанасова #здравен министър #Министерството на здравеопазването #Иван Кокалов #КНСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"