Повишение в чин и нови длъжности за трима военни в навечерието на празника им

Повишение в чин и нови длъжности за трима военни в навечерието на празника им
Президентство
A A+ A++ A

В навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската армия президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев връчи пагоните на удостоени с висше офицерско звание военнослужещи. На церемонията в Гербовата зала на "Дондуков" 2 държавният глава заяви, че обществото ни има високи изисквания и очаквания към висшите офицери за съхраняване и издигане на авторитета на Българската армия и развитие на съвременни отбранителни способности.

„Служете на България отговорно и всеотдайно, с чест и достойнство“, подчерта на тържествената церемония държавният глава, като пожела успех на удостоените с висши звания офицери в тяхната дейност.

Президентът освободи контраадмирал Митко Петев от длъжността командир на Военноморските сили и го назначи на длъжността военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз. Държавният глава го удостои с висше офицерско звание „вицеадмирал“. Румен Радев поздрави вицеадмирал Петев с новото висше офицерско звание и назначаването му на тази длъжност, като посочи че заемането й е голяма отговорност и изисква високи компетенции в областта на колективната отбрана, всекидневно отстояване на българските национални интереси и позиции в международна среда. „Убеден съм, че с личните ви качества и висок професионализъм, в които съм имал възможност да се убедя лично, вие ще съхраните и надградите постигнатото от страната ни“, добави президентът.

Държавният глава удостои началника на Военномедицинската академия бригаден генерал Венцислав Мутафчийски с висше офицерско звание "генерал-майор". Президентът поздрави генерал-майор Мутафчийски със званието, като акцентира, че то е резултат от безспорния му професионализъм, авторитет, демонстрирани знания и лидерски умения, изтъквайки и международния опит на генерала.

С друг указ Румен Радев назначи полковник Деян Дешков на длъжността командир на 61-а механизирана бригада, като го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“. Президентът поздрави Дешков с първото висше офицерско звание и със заемането на отговорната длъжност, която определи като закономерен и логичен етап от професионалния му път.

От името на удостоените с висше офицерско звание вицеадмирал Митко Петев изказа благодарност на държавния глава за оказаната чест, доверие и дадената висока оценка. „Осъзнаваме, че повишението ни е признание към нашите подчинени военнослужещи и цивилни служители“, заяви вицеадмирал Петев. Той подчерта и че българските офицери ще останат верни на клетвата пред бойните знамена, ще запазят честта на пагона и ще направят всичко необходимо, за да защитят престижа, свободата и независимостта на България.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"