Николай Овчаров отваря нови гробници в Перперикон

Николай Овчаров отваря нови гробници в Перперикон
Николай Овчаров продължава с проучванията на Перперикон. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Две нови гробници ще бъдат отворени на 15 август в скалния град Перперикон, съобщи археологът проф. Николай Овчаров.

През този сезон археолозите копаят едни от най-богатите сектори на акропола на Перперикон, където очакват да открият Епископската резиденция от 13-14 век, каза той в интервю за Фокус.

„Само преди седмица ние попаднахме на част от златното съкровище на епископите на Перперикон – 11 златни и шест сребърни монети, които предизвикаха огромен интерес заедно с тези, за които знаем, че преди 20 години са били извадени от иманярите. Става дума за едно от най-големите монетни съкровища, което някога е било с около почти 50 златни монети", обясни проф. Николай Овчаров.

Той отбеляза, че в източната част на Акропола на Перперикон се намират църквите от 13-14 век. Там се очаква да бъде открита Резиденцията. Около църквите са базирани и некрополите.

До този момент археолозите са разкрили над 100 гроба от 13-14 век.

Източно от Катедралата, средновековната църква, те са попаднали и на двете гробници. Те са оформени много добре от каменни блокове, които не са отваряни до този момент.

Освен гробниците утре ще бъдат показани и около 15 нови гроба, които са разкрити около Катедралата на епископите на Перперикон. Гробниците ще бъдат нови, много важни щрихи от историята на Перперикон през 13-14 век, каза още проф. Николай Овчаров.

#проф. Николай Овчаров #Николай Овчаров #Перперикон #разкопки #археологически разкопки #археолог #археология #гробница #Средновековие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »