Проблемът с Натура 2000 е изключително сериозен

Проблемът с Натура 2000 е изключително сериозен
A A+ A++ A

Проблемът с Натура 2000 е изключително сериозен, грешките са безброй, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос относно липсата на данни за България по Натура 2000.

„Твърдението, че България е единствената, която не е докладвала на ЕК по проектите за местообитанията и птиците, не е коректно. Докладването за птиците още не е започнало, тъй като първият срок за предаване е 31 юли 2019 г.“, уточни министър  Димов и добави, че настоящото докладване за периода 2013 – 2018 г. е обвързано с резултатите от проведен мониторинг и определянето на състоянието на типовете природни местообитания и видове в рамките на проект „Анализи и проучвания на видовете и природните местообитания“.

Министърът посочи, че забавянето на докладването е вследствие на многократните обжалвания, като са загубени повече от три години в процедури по обжалване. Той обясни, че санкции могат да бъдат наложени, ако страната изобщо не докладва,тъй като тогава ще е налице нарушение по директивата.

„Почти 35% е Натура 2000 в България и сме на трето място в ЕС. При всички положения проблемът е изключително сериозен, териториите са много големи, грешки са безбройни. Свидетели сме на това, че в Натура 2000 има предприятия, които са строени по времето на комунизма, има летища, има гробища. Надявам се проектът, който най-сетне стартира и който три години мина през процедура на обжалване, да внесе яснота“, заключи Нено Димов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"