Омбудсманът:Още не съм решила дали да се кандидатирам за кмет на София

Омбудсманът:Още не съм решила дали да се кандидатирам за кмет на София
A A+ A++ A

„Все още нямам решение дали да се кандидатирам за кмет на София”, заяви омбудсманът Мая Манолова пред bTV. Тя сподели, че колкото повече „мераклии я натискат за това, толкова повече това я отказва”, но също така безцеремонното отношение на държавата към гражданите я мотивира в обратно посока за кандидатиране.

Манолова е категорична, че ако се кандидатира на местните избори, то ще бъде с хората, а не с партиите.

„Законът за партийните субсидии е един откровен опит за легализиране на корпоративното влияние върху партиите и подчиняване на бизнес интереси”, смята омбудсманът, която е убедена, че това оставя под въпрос демокрацията и „политическия плурализъм, за които гражданите се бореха по време на промените”.

По тази причина Манолова смята да сезира Конституционния съд за казуса с финансирането на партиите. Тя не отрече, че бизнесът е плащал и преди на партиите, но това е ставало незаконно и е било наказуемо.

„Партиите подцениха референдума за субсидиите, който съвпадна с президентските избори”. Това според омбудсмана е една от причините да се стигне до тази ситуация.

Омбудсманът коментира и конфликта си със здравния министър заради протестите на медицинските сестри. Според Манолова увеличенията на заплатите на
медицинските работници са били между 20 и 60 лева, което е смешно и не отговаря на обещанието, което е било дадено.

"Оказва се натиск върху протестиращите медицински сестри", заяви Манолова, която е убедена, че случващото „обрича здравната ни система”.

„Бях против закриването на Фонда за лечение на деца и преместването му в НЗОК”, сподели омбудсманът по повод на случая с малката Мария, която загуби битката с левкемията и почина, след като семейството ѝ получи огромна сметка за нейното лечение от Здравната каса.

В момента Манолова работи по Закон за частния фалит, който ще бъде внесен в парламента. „Българският гражданин постоянно задлъжнява и около него се затяга финансовата примка”, смята Манолова, според която този закон ще облекчи положението на длъжниците.

#Мая Манолова #кмет на София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"