Тръгна делото за отнемане на имущество на осъдения до живот Георги Вълев от "Килърите"

Тръгна делото за отнемане на имущество на осъдения до живот Георги Вълев от "Килърите"
A A+ A++ A

Започна делото за отнемане на имущество за 3,6 милиона лева на осъдения до живот Георги Вълев от групата за поръчкови убийства "Килърите", съобщи БНР. То протече в негово отсъствие, тъй като късното призоваване на Вълев не е позволило охраната да се организира по неговото довеждане от затвора в Плевен.

Адвокатът на Вълев Боян Жеков оспори допустимостта на иска с мотива, че клиентът му има законни доходи, с които е придобил всичките си имущества. Той бе категоричен, че те нямат връзка с престъпната дейност, за която е осъден.

Регионалният председател на Антикорупционната комисия Николай Колев посочи, че фактите на каква стойност е придобитото от Георги Вълев имущество от престъпна дейност са спорни. Той припомни, че Вълев е осъден за лихварство и за подбудителство към убийство заради желанието му да придобие 53,24 % от акциите на ДЗИ Банк за 234 милиона лева.

Съдът изслуша строително-техническа експертиза на запорираните имоти, за които се иска конфискация в полза на държавата. В следващо съдебно заседание ще бъде представена счетоводно-икономическа експертиза.

Това е трети опит на държавата през последните 8 години да отнеме имущество на Георги Вълев. Искът на Антикорупционната комисия е за парични средства за общо 3 611 169 лева и 41 имота - терени в Царево, в курорта Слънчев бряг, земи в Еленския балкан, в Свищовско, жилища и търговски площи във Велико Търново и Арбанаси.

Делото за конфискация беше образувано през февруари миналата година. На 27 април 2018 г. производството по делото беше прекратено. Тогава магистратите прецениха, че срокът на проверката е преклузивен и след изтичането му КПКОНПИ губи правно основание да води дело за отнемане на имущество. Сред мотивите на съда беше, че искът за отнемане е внесен 7 години по-късно, а не веднага след 10-месечната проверка, а това го правело недопустим. Апелативният съд обаче го възобнови.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »