Ислямските държави поставиха Сирия в изолация заради репресии

Ислямските държави поставиха Сирия в изолация заради репресии
Домакинът на срещата на върха на ОИС - Саудитска Арабия, оглави усилията на арабските държави за поставяне на Сирия в дипломатическа изолация. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) замрази членството на Сирия заради жестоките репресии, извършвани от властите при потушаване на избухналия преди 17 месеца бунт срещу режима на президента Башар Асад.

Въпреки съпротивата на Иран държавните и правителствените ръководители на ислямските страни взеха това решение на извънредна среща, която се проведе в свещения град Мека, в Саудитска Арабия, във вторник и сряда, предаде Ройтерс, като се позова на заключителното комюнике на срещата на върха на ОИС.

То вече бе одобрено в понеделник на подготвителна среща на министрите на външните работи на държавите от 57-членната организация.

Решението за замразяване на членството на Сирия в ОИС оставя страната изолирана в ислямския свят, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Арабската лига предприе аналогичен ход през ноември миналата година.

Домакинът на срещата на върха на ОИС - Саудитска Арабия, оглави усилията на арабските държави за поставяне на Сирия в дипломатическа изолация и подкрепи призивите за въоръжаване на сирийската опозиция.

Форумът бе доминиран от борбата за надмощие между сунитското кралство и шиитски Иран, които подкрепят враждуващите страни в религиозни конфликти в Близкия изток.

Саудитският крал Абдула все пак протегна ръка за помирение към Техеран, като покани иранския президент Махмуд Ахмадинеджад да седне до него на откриването на срещата.

Независима анкетна група към Комитета по правата на човека на ООН разпространи доклад, според който сирийският режим и верните му милиции са извършили престъпления срещу човечеството.

Сирийските бунтовници, които се борят за свалянето на режима на президента Башар Асад, също са извършили военни престъпления, но тяхното насилие не е достигнало сериозността, честотата и мащабите на насилието, извършено от армията и силите за сигурност, посочва комисията.

„Комисията установи, че има достатъчно основания да смята, че правителствените сили и шабиха са извършили престъпления срещу човечеството като убийства и мъчения, военни престъпления и груби нарушения на международните закони за защита на правата на човека и на международните хуманитарни закони, в това число убийства, произволни арести, изтезания, сексуално насилие, плячкосване и разрушаване на имущество", се казва в доклада, съдържащ 102 страници.

Анкетната комисия е ръководена от бразилеца Паулу Пинейру.

Междувременно Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Катар, призоваха своите граждани, намиращи се в Ливан, да напуснат незабавно, предаде информационната агенция на на ОАЕ.

Като причина се изтъкват множеството случаи на отвличания, извършени от въоръжени членове на шиитската общност, и засилващото се напрежение в страната.

#Ливан #Катар #ОАЕ #Обединени Арабски Емирства #бунтовници #ООН #Махмуд Ахмадинеджад #Сирия #Саудитска Арабия #Иран #Башар Асад #репресии #ОИС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »