Борисов в Скопие: Героите ни си дадоха живота, за да бъде заедно

Борисов в Скопие: Героите ни си дадоха живота, за да бъде заедно
МС
A A+ A++ A

През последните две години се направиха неща, които десетилетия преди това не можеха да станат. Със съвместните усилия и на правителството на Гърция, и на България, и на  Република Северна Македония се даде огромна перспектива на вашата държава по пътя за Европейския съюз и НАТО. Извървяха се огромни крачки, които не бяха лесни за нито една от трите държави. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция в Скопие след разговора си с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев. Премиерът Борисов изтъкна, че предстоящото догодина съвместно председателство на Берлинския процес на България и Република Северна Македония показва, че Европейският съюз оценява, когато се върви по правилния път.

Надявам се историците, не само да не попречат, а да положат огромни усилия и да намерят правилното изразяване на историята, която да ни обединява, заяви още министър-председателят Бойко Борисов. Той беше категоричен, че комисията трябва на всяка цена да намери приемливото решение, защото това е изключително важно за бъдещето. Имат историческа задача и до октомври да приключат с тези теми, подчерта българският премиер. „Да обединим максимално усилия и не само че не трябва да се отлагат срещите на комисията, ежедневно трябва да работи. Малко време имаме, за да приключим тези конфликтни теми. За всички, които спорим - герои, те са си дали живота, енергията, жертвали са се, за да може да стоим заедно“, отбеляза министър-председателят Борисов. По думите му целта на загиналите герои е била да бъдем братя и да има просперитет, и не би било честно към мечтите и целите им, ако се спънат перспективата и развитието.

Аз съм се борил с целия си авторитет, за да има това, което е в момента, подчерта министър-председателят Бойко Борисов. Той беше категоричен, че няма по-добро от това Република Северна Македония да бъде част от НАТО и ЕС.

След края на пресконференцията, премиерите Борисов и Заев участваха в церемонията по полагане на цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас“ в Скопие.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"