Франция ни праща за посланик жена, била е ректор

Франция ни праща за посланик жена, била е ректор
A A+ A++ A

Новият посланик на Франция у нас ще бъде преподавателка с дълъг стаж в образованието, доскорошен ректор на  и дебютант в дипломацията, по информация на бТВ. Флоранс Робин трябва да поеме поста в началото на септември след приключването на мандата на сегашния посланик Ерик Льобедел.

Това е станало ясно от изказване по време на церемония за връчването ѝ на френския Орден за заслуги в Нанси, отбелязва седмичникът „Ла Семен”. Макар да няма официално съобщение на френското външно министерство, Флоранс Робин вече е попълнила новата си длъжност в профила си в linkedin. Новината за смяната на кариерното поприще на Робин и преминаването ѝ от сферата на образованието към екипа на френското външно министерство е съобщено от АЕФ Инфо, но не се уточнява в коя мисия ще бъде назначена.

Флоранс Робин е била ректор на академията на Нанси-Мец. Оглавявала е и академиите в Гвиана, Руан и Кретьой. Три години е генерален директор, отговарящ за училищното образование във Франция, като е първата жена, назначена на този пост. В периода между 2004 и 2009 г. е главен инспектор за националното образование. Завършила е физика в Кашан, има докторат по епистемология и история на науките от университета „Дени Дидро” - Париж VII. Досега единствената жена посланик на Париж в България е била Кристиан Малишенко, която ръководи дипломатическата мисия по времето на соца от 1975 до 1980 г., отбелязва бТВ.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »