Руска и корейска компания с интерес към АЕЦ "Белене", очаква се и китайска

Руска и корейска компания с интерес към АЕЦ "Белене", очаква се и китайска
A A+ A++ A
По информация на "Хоризонт" до момента в процедурата за избор на стратегически инвеститор на АЕЦ "Белене" са подали заявления руската фирма "Росатом" и Корейската хидроядрена компания. Очаква се до края на деня да подаде документи и китайската Си Ен Ен Си. 

Желание да участват в строителството на централата са заявили френската "Фраматом" и американската "Дженерал Илектрик", а българска компания е поискала да закупи акции от бъдещия проект. Крайният срок за подаване на заявления изтича днес. 

В интервю за БНР изпълнителният секретар на БУЛАТОМ Станислав Георгиев кометира, че промени в условията на процедурата няма да има и държавата няма да дава гаранции за изкупуване на тока:

"Процедурата е обявена преди няколко месеца. Включва 9 етапа, а това е само първия. Това не е търг. Първият етап е просто заявления, че "имам намерение да участвам". Според мен, и трите потенциални инвеститори, които споменахте, ще бъдат в краткия списък, ще се започнат разгорови, ще се поискат оферти и вече, в зависимост от това, което конкретно се предлага в офертите, които трябва да дойдат, някъде на третия-четвъртия етап от процедурата, ще има съответните разговори. Както знаете, процедурата беше обявена, че ще продължи малко повече от една година".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »