Идната седмица става ясна глобата на НАП за теча на лични данни

Идната седмица става ясна глобата на НАП за теча на лични данни
A A+ A++ A

Другата седмица председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов ще оповести размера на глобата, която ще бъде наложена на Националната агенция за приходите (НАП) заради това, че е допуснала изтичането на личните данни на над шест милиона български и чужди граждани.

Проверката е приключила, а в петък на НАП ще бъде връчен акт за административно нарушение, каза Веселин Целков, член на Комисията.

Засега е ясно е, че НАП  не е направила абсолютно нищо, за да бъдат защитени тези лични данни, както и че един милион от тези над шест милиона са данни на починали хора.

Веселин Целков коментира, че и преди КЗЛД е имала кореспонденция с Приходната агенция по темата "сигурност на личните данни", като на НАП е било дадено указание да въведе втори идентификатор за търсене на информация в масивите ѝ освен ЕГН. Отговорът бил, че това ще е рождената дата.

„Отидохме на проверка, защото помислихме, че това е недоразумение или че изпълнителният директор на НАП е бил подведен. Оказа се, че това е мнението на експертите в НАП. След като вие си мислите, че рождената дата може да бъде втори личен идентификатор след ЕГН-то, тогава естествено може да се направи изводът за експертното знание…“, каза той.

Веселин Целков постави проблема с изтичането на данни от НАП в контекста на общото отношение на „висшия мениджмънт на държавата“ към проблема с опазването на личните данни. И коментира вчерашното назначение на вицепремиера Марияна Николова за шеф на Съвета по киберсигурност:

„Виждаме колко късно – повече от 6 месеца (след създаването на правителствения орган) е назначен председател на Съвета по киберсигурност. Законът е приет декември месец миналата година. Да не говорим, че назначаването на различни постове трябва да изисква една изключителна експертиза“, посочи Веселин Целков.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"