Приключва срокът за компенсационните списъци за африканската чума

Приключва срокът за компенсационните списъци за африканската чума
A A+ A++ A

До понеделник е крайният срок за представяне на списъците с хората, които да бъдат компенсирани заради закланите прасета в личните си стопанства. До момента има регистрирани 33 огнища при домашни свине на африканска чума. Административните процедури по регистрацията на засегнатите е опростена максимално, съобщи в Сутрешния блок Александра Митева от Българската агенция по безопасност на храните.

Може ли да има измами от страна на кметове?

Александра Митева, началник на отдел "Хуманно отношение към животните" в БАБХ: Няма почва за подобно притеснение, защото тези списъци ще бъдат публикувани във всички възможни обществени места с цел да бъдат достъпни до хората

Кметът на Две могили потвърди, че процедурата по изготвянето на списъците е направена така, че да се избегнат всякакви злоупотреби.

Божидар Борисов, кмет на община Две могили: Тези стопанства бяха проверени не от един човек, а от комисия с участието и на ветеринарния лекар, който е на територията на общината. Трудно беше да се обиколят всички населени места и всички дворове.

Общината е една от малкото у нас със свой омбудсман. Заради клането на животните в личните стопанства има нарушени човешки права, твърди той. Получил е и сигнал.

Йордан Борисов, омбудсман на община Две могили: Има... един сигнал дойде... За съжаление човекът не си е написал името, може би го е страх, но е от общината. Той твърди, че правото му е нарушено за това, че не знае дали неговите три прасета са заразени или не.

В Две могили с 12 населени места са изготвени списъците с подлежащите на компенсации. Унищожени 161 домашни прасета в 95 стопанства.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »