Новата шефка на ЕК похвали България и й благодари за подкрепата

Новата шефка на ЕК похвали България и й благодари за подкрепата
МС
A A+ A++ A

Ако искаме да изградим бъдещето си, изключително важно е да се инвестира в цифровизация и образование. Младите хора изграждат нашето бъдеще. Това заяви новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция с българския министър-председател Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

„България е много важен член на Европейския съюз. Лично ви благодаря за подкрепата, която ми дадохте“, каза фон дер Лайен, обръщайки се към премиера Борисов, който я представи като изключителен професионалист и майка.

Тя посочи, че през последните седмици е разговаряла за кандидатите за еврокомисари. „Тук съм, за да слушам много внимателно какви са вашите приоритети и очаквания. В Европа можем да успеем само, ако обединим усилията си“, каза новият председател на ЕК и добави, че придава голямо значение на становищата на страните от Източна Европа.

„Трябва да обменяме становища и да си говорим, защото сме изправени пред сериозни предизвикателства: демографските проблеми, киберсигурността, промяната на климата, миграцията и др“, посочи фон дер Лайен.

„Ние сме на 100% зад България“, подчерта тя.

Фон дер Лайен заяви, че в България вижда големи инвестициите в университети, училища, високи заплати за учителите. „Виждам колко висок икономически растеж имате – най-високият, който някога сте имали. Това ми направи прекрасно впечатление“, заяви още фон дер Лайен.

Виждаме държава, готова за бъдещето, инвестициите, младите хора, иновациите и научно-изследователската дейност, важно е Европа да дава възможности на младите, добави фон дер Лайен. Необходимо е познанието да се работи за икономическото развитие, но и да се отговори на потребностите на обществото, каза още председателят на ЕК.

От своя страна премиерът Бойко Борисов заяви, че не случайно  Берлинският процес беше даден на България. „Надявам се догодина в София пак да се видим. Това са резултати от лидерството на всички нива на българите, които участват във всеки един процес. Хубаво е, че си схванала това, което е приоритет на нашето правителство – не само дигитализацията, тя е важна, но са важни и хората, обърна се Борисов към новия председател на ЕК. Централна и Източна Европа имат огромен потенциал. Много хора от Балканите искат да работят на запад. Западът е длъжен да инвестира много пари, за да повишим конкурентоспособността и квалификацията на хората от Балканите, обясни още Борисов.

„Когато подреждаш дирекциите, не бива да се спекулира с ресори, с какво сме се договорили и какво искаме”, заяви Борисов. Той коментира, че трябва да се инвестират много средства във високите технологии. 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »