Агенция "Мудис" повиши перспективата на кредитния рейтинг на България

Агенция "Мудис" повиши перспективата на кредитния рейтинг на България
A A+ A++ A

Агенция "Мудис" повиши перспективата на кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна. Агенцията потвърди и дългосрочния рейтинг на страната в чуждестранна и местна валута.

Положителната промяна отразява силната фискална позиция и благоприятните перспективи пред икономическия растеж на страната.

Запазването на кредитния рейтинг отчита баланса между положителното фискално и макроикономическо развитие и заявената готовност за присъединяване към еврозоната.

През последните години България се характеризира с нарастващи бюджетни излишъци, стабилно намаление на държавния дълг, подобрение в кредитоспособността, значителен фискален резерв и положително влияние на пенсионната реформа върху фискалната устойчивост.

След 2015 година растежът на икономиката е над 3 процента годишно и Агенцията очаква положителното развитие да продължи през следващите години.

Икономическият растеж ще бъде подкрепен и от някои важни инфраструктурни проекти, като автомагистралите „Хемус" и „Струма", железопътната линия София-Пловдив и по-високото усвояване на средства от европейските фондове.

Миналата седмица и международната агенция "Фич" потвърди дългосрочните си прогнози за страната ни.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"