Прокуратурата: Проверката на ТЕЦ-овете на Ковачки е заради екологична опасност

Прокуратурата: Проверката на ТЕЦ-овете на Ковачки е заради екологична опасност
A A+ A++ A

Проверката на четирите ТЕЦ-а на Христо Ковачки е възложена заради информация за опасност за екологичната сигурност на България. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудоваотносно проверката на Министерството на околната среда и водите в "Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД, предаде „Фокус“.

"Във вторник в ранния следобед председателят на ДАНС докладва на главния прокурор информация, че е налице опасност за екологичната сигурност на Република България в резултат на дейността на 4 ТЕЦ-а на територията на страната", каза Арнаудова. Тя добави, че информацията е обобщена в справка, която е сочела наличие на данни, че в резултат на неправилно използване на определени съоръжения и съвместно горено на въглища и отпадъци се получава замърсяване на околната среда.

"Замърсяването застрашава здравето и живота на българските граждани", заяви говорителят на главния прокурор. Тя добави, че веднага се е провело работно съвещание с участието на главния прокурор, министъра на вътрешните работи, министъра на околната среда и водите и председателя на ДАНС. "В рамките на това работно съвещание беше връчено на министъра на околната среда и водите постановление за разпореждане на незабавна проверка", каза Румяна Арнаудова.

По думите ѝ е възложена проверка на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за спазване на екологичното законодателство при осъществяването на дейността на 4-те ТЕЦ-а.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »