Ужас! Лидери сме в ЕС по по предотвратима смърт

Ужас! Лидери сме в ЕС по по предотвратима смърт
A A+ A++ A
България е в челото и в края на нови класации на Евростат и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, касаещи преждевременната смърт в Европейския съюз. Това показва публикуван доклад на Европейската статистическа служба. Става въпрос за смъртни случаи, които са настъпили, но са били или предотвратими.
 
Оказва се, че през 2016 година в Европейския съюз са умрели около 1,7 млн. души, които не са навършили 75 години. От тези смъртни случаи, 1,2 милиона са били преждевременни, а 741 000 да били предотвратими, сочи статистиката.

Намираме се пето място по броя на дела за смъртни случаи, които са били предотвратими. 29,7% от починалите у нас през 2016 година преди 75-годишна възраст е било възможно да бъдат излекувани. Водач в негативната класация е Румъния, с 31,9%, следвана от Словакия (30,8%), Литва (30,1%) и Малта (30%). България дели петото място с Латвия. Франция пък е най-назад – само 19,3%.

Същевременно обаче България е една от страните в ЕС с най-малко случаи, в които не е била предотвратена смърт, която е могло да бъде избегната. В страната ни 35,4% от смъртните случаи на по-млади от 75 години хора през 2016 година са били предотвратими. Това ни отрежда първо място в класацията. След нас е Кипър, с 39,2% и Малта, с 39,9%. Словения е най-зле – с 53,5%. Под предотвратима смърт се разбира смърт, чиито причини могат да бъдат избегнати чрез ефективно публично здравеопазване и превантивни действия - един вид доболнично лечение. А лечими болести са тези, които могат да бъдат излекувани в болница и чрез болнично лечение. Като предотвратима болест номер едно статистиката сочи инфарктите. През 2016 година 174 000 души в Евросъюза са починали от инфаркт, а това е могло да се избегне. Ракът на белите дробове и на ларинкса е втората такава болест – 168 000 починали, а инсултите са третата – 87 000 смъртни случаи.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »