Ген. Решетников със забрана да влиза у нас, Николай Малинов - с обвинение в шпионаж

Ген. Решетников със забрана да влиза у нас, Николай Малинов - с обвинение в шпионаж
A A+ A++ A

Шпионският скандал, който разтресе държавата навръх 9 септември има развитие. Председателят на движение "Русофили" Николай Малинов (на снимката) е с повдигнато обвинение за шпионаж, а ДАНС е издала забрана от 10 години на руския генерал Леонид Решенитков за влизане на територията на България. Това обяви на специален брифинг главният прокурор Сотир Цацаров. 

Обвинението срещу Малинов е по чл. 105, ал. 1 от Наказателния кодекс, който гласи:  "Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години."

Николай Малинов е пуснат под гаранция от 50 хил. лв. и има забрана да напуска страната. 

По думите на главния прокурор държавното обвинение и ДАНС са започнали разследване за пране на пари и трансфер на финансови средства, с които две неправителствени организации в Русия са осъществявали влияние върху българския политически и обществен живот. Сотир Цацаров посочи, че става дума за "Общество двуглав орел" и Руския институт за стратегически изследвания (организацията се ръководи от пенсионирания руски генерал Леонид Решетников). В процеса на разследването, в което е включено и финансовото контраразунаване, службите са стигнали до Николай Малинов.

Според зам.-главния прокурор Иван Гешев Малинов осъществява състава на члена за шпионаж защото:

"Се е поставил в услуга на две организации, за да им служи като шпионин, като не е извършил престъплението по чл. 104." т.е не е събирал и предоставял на чужда държава държавна тайна".

Двете организации, с които е работил шефът на българските "Русофили", са Общество Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания.

Той е приел "срещу заплащане да изпълнява задачи, възложени му от ръководителите на двете организаци", смятат още обвинителите.

Заплащането идвало както за Малинов и притежаваните от него търговски дружества, така и за "финансиране на различни мероприятия с въздействие върху българската политика". 

При вчерашните обиски е открита докладна записка на руски език относно „необходимата геополитическа преориентация на България" или това, което ние наричаме "Проект "България"

Тя съдържала обзор каква е настоящата ситуация и какви мерки трябва да бъдат взети да се промени насочеността на страната от такава насочена към Западния свят към такава - насочена към Руската федерация.

Целта е „Геополитическа преориентация на България на основата на Православието и славянската култура и традиция".

Малинов създал 5 основни направления:

- дейност на неправителствения сектор

- създаване и поддържане на интернет сайтове 

- създаване на собствен тв канал.

- създаване на влиятелен аналитичен център

- създаване на партия, която ще позволи постепенно прерастване в електорална сила.

Следвало също така да се въздейства върху политическия живот у нас „не явно, а по таен начин“.

За 3 години са документирани 30 негови пътувания в Русия и срещи с Константин Малофеев и Леонид Решетников.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"