Да си учител по немски език е яко!

Да си учител по немски език е яко!
A A+ A++ A

По повод началото на учебната година Гьоте-институт България дава старт на кампанията „ LEHREN IST COOL !“ (Да преподаваш е яко). Нейната задача е да насърчи младите хора в страната, изучаващи немски език в училище или университета, да изберат професията на учител по немски език за свое бъдеще.

„Да си учител по немски е „яко“, защото е призвание и смислена житейска мисия, осигуряваща сигурен кариерен път, гарантиран месечен доход, множество възможности за развитие и подкрепа в немско езичния свят“ – казват инициаторите на кампанията. „Обичам работата си. Чувствам се удовлетворен от това, което върша. Човек е полезен за обществото и в същото време има възможността да се изрази. Смея да твърдя, че се справям добре, съдейки по резултатите на учениците си“, споделя Ивайло Генов, учител по немски език в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ – Ловеч, който е един от посланиците на кампанията „LEHREN IST COOL!“. Немският език е сред десетте най-говорими езици в света. Той е майчин или втори език за около 130 милиона души.

Немският е най- много говорим като майчин език в ЕС и e официален език в 7 държави. Кампанията е част от проекта „ОТ ПРАКТИКАТА – ЗА ПРАКТИКАТА.“, който ще изпробва модели за по-ранно обвързване на академичната подготовка на студенти със случващото се в класната стая.

Младите хора ще могат още в начален етап на обучението си да се срещнат с привлекателността, но и с предизвикателствата на професията учител по немски език и да изградят основни учителски умения и нагласи. С тях ще работят 15 базови учители, квалифицирани в обширна менторска програма. Още причини за това, защо „да си учител по немски език е яко“ може да видите на сайта на кампанията „LEHREN IST COOL!“ тук:

http://www.goethe.de/sofia/lehrenistcoolПартньори на кампанията са Посолство на Федерална република Германия в България, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Нов български университет, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, Дружество на преподавателите по немски език в България, Съюз на германистите в България и „Заедно в час“ . Гьоте-институт е културният институт на Федерална република Германия и работи в цял свят. Гьоте-институт България е създаден през 1989 година, като в момента с множество събития отбелязва своя 30-годишен юбилей. Акценти на културната програма на института са срещи между български и германски творци и интелектуалци, представяне на немската съвременна култура и насърчаване на немско- българското и на европейското сътрудничество. Гьоте-институт България провежда курсове и изпити по немски език за всички нива и възрастови групи. Той също така подпомага изучаването на немси език в България, като предлага присъствени и онлайн обучения и многообразни услуги за българските преподаватели по немски език. В сътрудничество с български партньори участва в национални и европейски проекти за изучаване на чужди езици.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"