България е в топ 10 на най-успешните страни на Евровизия в последното десетилетие

България е в топ 10 на най-успешните страни на Евровизия в последното десетилетие
A A+ A++ A

България се нарежда на 8-мо място в класацията на най-успешните страни на междунардония песенен конкурс Евровизия за последните 10 години. Това стана ясно от обявената официална класация, включваща всички 46 държави участвали в престижната музикална надпревара от 2010 насам. Резултатът се формира на база на получените точки в десетте големи финала на шоуто – от този в Дюселдорф през 2010 до финала в Тел Авив през 2019. На първо място в класация логично е Швеция, където конкурсът е в центъра на креативната индустрия, която заема значителен дял от БВП на страната.

Второтo място е за Италия, а топ 8 допълват още Русия, Азербайджан, Украйна, Холандия, Австралия и България. Осмото място на България е изключително впечатляващо защото страната ни реално има само три финала през това десетилетие - второто място на Кристиан Костов през 2017 в Киев с песента „ Beautiful Mess ”, четвъртото място на Поли Генова през 2016 с „ If Love Was A Crime ” в Стокхолм и 14-тото място на групата Equinox през 2018 в Лисабон. В периода 2016 до 2018 БНТ е на практика най- успешната телевизия участвала в конкурса и българските песни събират най- много точки, изпреварайки телевизии с по-големи музикални индустрии като Швеция, Русия, Холандия, Италия, Германия и Великобритания.

Видео с обобщение на резултатите на Евровизия от последното десетилетие: https://www.youtube.com/watch?v=_CZk3cH1WbA  Тазгодишното 65-ото издание на конкурса ще се проведе в холандския град Ротердам. Големият финал на Евровизия 2020 е на 16 май в залата Rotterdam Ahoy, а първият и вторият полуфинал – на 12 и 14 май. Холандия спечели правото да домакинства Евровизия 2020 след победата на младия и дотогава неизвестен изпълнител Дънкан Лорънс с песента „ Arcade “. Дънкан беше избран с вътрешна селекция от Холандската телевизия. Всяка година Евровизия събира пред екрана на 200 милиона зрители от цял свят. Конкурсът се излъчва без прекъсване всяка година от 1956 насам, което го прави една от най-дълго съществуващите телевизионни програми в света. Все още се очаква потвърждение дали България ще вземе участие в конкурса през 2020 година. *** За повече информация: Васил Иванов Eurovision-bulgaria.com +359883495451 Повече информация за Евровизия: Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) е създаден на 12 февруари 1950 година от 23 европейски и средиземноморски радио-телевизионни организации по време на конференция в Девън, Великобритания.

През 1955 година в EBU решават да организират международен конкурс за песен: телевизионно шоу, в което да участват държави, представлявани от съответните телевизии, и което да се излъчва едновременно във всичките участващи страни. Идеята е на французина Марсел Безенсон, който работи в съюза. Конкурсът черпи вдъхновение от италианския Фестивал ди Санремо, проведен за първи път през 1951 година и за времето си е технологичен експеримент в областта на телевизия на живо. Евровизия е един доста амбициозен проект, който изисква участието на много държави в мащабна международна мрежа. Тогава телевизиите не разполагат със сателити, а мрежата на Евровизия по това време представлява мрежа от наземно разпространявани микро вълни.

И така на бял свят се появява Гранд При на Евровизия за европейска песен (Le Grand-Prix Eurovision de la Chanson Européenne) или това, което днес познаваме като Конкурс за песен на Евровизия! Конкурсът за песен на Евровизия се излъчва без прекъсване всяка година от 1956 насам, което го прави една от най-дълго съществуващите телевизионни програми в света. Конкурсът се излъчва на територията на цяла Европа, като се ползва с интерес и в Австралия, Канада, Египет, Хонконг, Индия, Корея, Нова Зеландия и САЩ, макар че тези държави не участват в него.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »