Топ 5 на храните, които помагат за съсирването на кръвта

Топ 5 на храните, които помагат за съсирването на кръвта
A A+ A++ A

Съсиреците на кръвта ни изправят пред редица проблеми: разширени вени, тромбоза, органна хипоксия, повишен риск от инсулт. Ако кръвта стане вискозна, тогава се нарушават окислително-възстановителните процеси във всички органи и тъкани, тъй като основната транспортна функция е затруднена. Симптомите на гъста кръв са умора, увреждане на паметта, сънливост, апатия.

Правилното хранене е един от елементите за борба с гъстата кръв. Ако човек пълни тялото си с полезни елементи чрез храната, то той допринася за разреждането на кръвта, разтварянето на съсиреци и подобряването на функционирането на всички системи.

Предлагаме на Вашето внимание списък от 5-те най-добри напитки, които ще помогнат, ако кръвта е гъста.

Какао без мляко

Какаото съдържа теобромин, който спомага за намаляване на вискозитета на кръвта. Ако използвате най-малко 100 грама чист какао, без мляко и захар, тогава можете да постигнете значително разреждане на кръвта, укрепване на съдовите стени, подобряване на метаболитните процеси, предотвратяване на развитието на атеросклероза, повишаване на концентрацията на червени кръвни клетки.

Какаото съдържа също голямо количество фитонциди и повече от 20 различни антиоксиданти, които забавят окисляването на кръвните клетки.

Въпреки това с този продукт не трябва да се злоупотребява, тъй като той също съдържа голямо количество танини, което може да има обратен ефект.

Противопоказания: алергии, подагра, затлъстяване.

Сок от нар

Тази напитка е изключително богата на витамин С, микроелементи аминокиселини и мастни киселини.

Пиенето на сок от нар не само помага да се разреди кръвта, но и да се почисти и подобри кръвообращението, стимулира производството на червени кръвни клетки и хемоглобин, укрепва цялото тяло.

Противопоказания: гастрит, повишена киселинност на стомаха, запек, хемороиди.

Зелен чай

Днес напитката е мегапопулярна благодарение на своята универсалност. С зелен чай също може да си помогнете за гъста кръв. Той съдържа голямо количество антиоксиданти и витамин

Е, които не позволяват на червените кръвни клетки и тромбоцитите да се окисляват. Пиенето на напитката не позволява на еднородните елементи да „се слепят”, което води до плътност на кръвта.

Зеленият чай почиства и укрепва кръвоносните съдове, намалява нивото на лошия холестерол, нормализира притока на кръв. Пийте чая без захар.

Противопоказания: заболяване на щитовидната жлеза, бременност, безсъние, хипертония, бъбречни заболявания, подагра.

Сок от череша

Пиенето му се препоръчва не само за разреждане на кръвта, но и за профилактика на рака.

Вишневият сок укрепва кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане. Продуктът съдържа полифеноли и антоцианини, които имат положителен ефект върху цялата сърдечно-съдова система.

Сокът помага при безсъние, повишени нива на лошия холестерол, стрес и остеоартрит.

Противопоказания: киселинност, алергии, диабет, гастрит, язви, респираторни заболявания.

Сок от червена боровинка

Наличието на салицилова киселина и бензоена киселина в ягодата спомага да се направи кръвта по-малко вискозна.

Пиенето на блатни боровинки Морс помага за подобряване на имунитета, изчистване на бъбреците, намаляване на кръвното налягане, укрепване на сърдечния мускул, възстановяване на еластичността на кръвоносните съдове и подобряване на работата на цялата сърдечно-съдова система.

Противопоказания: слаб зъбен емайл, гастрит, язва, повишена киселинност на стомаха, чернодробно заболяване, остро възпаление на червата, индивидуална непоносимост.

Също така си струва да си припомним, че на ден трябва да се пие най-малко 1,5 литра питейна вода. Нейната липса може да провокира сгъстяване на кръвта.

Само лекуващият лекар може да предостави по-точен списък на напитките за разреждане на кръвта. Нашата статия е информативна, подчертава zdraveto.bg.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"