Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" с удължен срок за експлоатация до 2029 година

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" с удължен срок за експлоатация до 2029 година
A A+ A++ A

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Лъчезар Костов връчи на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов лицензия за удължаване срока на експлоатация на VI блок на атомната централа. По този начин се продължава животът на блока, чиито проектен ресурс изтичаше в края на тази година.

Костов посочи, че максималният срок на новата лицензия е 10 години или до 2029 година. След това той може да бъде продължен. Агенцията е извършила обстойна проверка на VI блок, която е показала, че енергоблокът може да бъде експлоатиран за голям срок от време.

"Подновяването на лицензията на VI блок фактически е започнала още през 2012 г. Оценките и проведените външни експертизи са показали, че през следващия лицензионен период блокът може да работи безпроблемно", съобщи Костов.

Михов заяви, че за подновяването на лицензията е била извършена огромна по обем работа. Предприети са били над 200 мерки. 

"След всички тези мерки, които бяха предприети, мога да ви уверя, че VI блок може да работи напълно безопасно през следващите 30 години. Разбира се, на всеки 10 години, ние трябва да го доказваме с нашата работа, за да може да се получава поредната 10-годишна лицензия", добави Михов.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че "днес е един хубав ден за българската енергетика и българската икономиката". По думите й централата предоставя чиста енергия на достъпни цени. Според нея издаването на лицензията доказва, че АЕЦ "Козлодуй" работи при спазването на най-високите стандарти за сигурност и безопасност. По този начин централата можела да се сравнява с най-сигурните ядрени централи по света. С издаването на лицензията българското правителство днес е изпълнило един от основните приоритети в енергийния сектор - продължаването на срока на експлоатация на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй". 

Петкова припомни, че преди две години е бил продължен животът и на V блок на централата. Според нея по този начин през следващото десетилетие е гарантирана енергийната сигурност на страната.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"