500 лв. над заплатата и 200 лв. за наем за учители, ако работят с проблемни деца

500 лв. над заплатата и 200 лв. за наем за учители, ако работят с проблемни деца
A A+ A++ A

С 500 лева ще бъде увеличена заплатата на учителите, които решат да работят в училища с проблемни области, включително - с ученици, които имат ниски образователни резултати или нисък статус. Тези педагози ще имат право и на 200 лв. месечно допълнително за разходи за наем в продължение на 12 месеца.

Парите са предвидени по Национална програма "Мотивирани учители", актуализирана днес от Министерския съвет. Досега месечната сума над заплатата беше не 500 лв., а 300 лв.

Същите педагози ще имат право и на възстановяване на средства за транспортни разходи, ако пътуват от друго населено място.

С промените се разрешава и на висшисти със степен "бакалавър" да се включат в 1-годишните обучение за придобиване на професионална квалификация "учител" по предметите математика, информатика и информационни технологии, чужди езици, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда. Досега от кандидатите се изискваше да са магистри.

До 10 дни от публикуване на изменението на програмата на сайта на МОН ще се приемат документи на кандидатите за допускане до процедурата по подбор.

Удължава се и срокът за кандидатстване по програма „Подпомагане на общините за реализиране на дейности за образователна десегрегация“. Това ще става до 15 октомври 2019 г. включително като продължителността на подадените в този срок и евентуално одобрени проекти за финансиране ще бъде до края на учебната 2019/2020 година.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »