Митичната съветска гаубица М-30 80 години е на вярна служба по света

Любопитно | 7 октомври 2019, понеделник / 17:17| Показвания:

Легендарната съветска гаубица М-30 е същото оръжие на Победата, както и танкът Т-34, щурмовият самолет Ил-2 и реактивната установка БМ-13. Според местните и чуждестранни историци този инструмент се счита за един от най-съвършените от онези, произведени по време на Втората световна война, пише "Поглед инфо".

Наскоро “Тридесетицата” отбеляза своята годишнина: на 29 септември 1939 г. тя е приета от Червената армия под името “122 мм гаубица от модел 1938 г.” Работата по нейното създаване е ръководена от блестящия конструктор на родната артилерия Фьодор Петров.

Гаубицата участва във всички решителни битки на Великата Отечествена война и се показа в най-добрата светлина, печелейки истинска любов и уважение от бойците. М-30 се използва не само за унищожаване на човешка сила, различни укрепления, но и за борба с бронирани машини, включително срещу тежки танкове.

Тя може да поразява цели със снаряди с тегло над 21 кг на разстояние над 11 000 метра. Скоростта на огъня достига шест изстрела в минута. Бойното тегло на оръдието е 2450 кг, като в екипажа са включени 8 души. Трябва да се спомене, че вариант на гаубицата е монтиран в самоходната артилерийска установка Су-122.

Общо са произведени над 19 200 броя. След 1945 г. тази артилерийска легенда все още е на служба на Съветската армия и други държави. Под наименованието Тип-54, тя е произвеждана в Китайската народна република, където също е използвана за създаването на лекото самоходно оръдие Тип-70.

В момента М-30 може да се види в репортажите от Сирия, като част от правителствените сили, тези пушки помагат за унищожаване на терористите.


Обратно  

Търсене

Търси