След фалита на "Астрал холидейз" : Няма бедстващи туристи

След фалита на "Астрал холидейз" : Няма бедстващи туристи
A A+ A++ A

В момента бедстващи туристи на „Астрал Холидейз” в България и в чужбина няма. Всички могат спокойно да довършат почивката си и да се върнат вкъщи,  обяви заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия. Тя допълни, че ведомството е получило уверение от изпълнителния директор на фалиралия туроператор, че задълженията им към хотелиери и доставчици са платени. По-малко от 200 души са платили екскурзиите си, но все още не са заминали.

Засегнатите туристи от фалита на компанията ще могат да осъществят планираните си пътувания или да получат обратно платените суми за тях, отбеляза Лиляна Арсова от Министерството на туризма в сутрешния блок на БНТ. За целта те ще трябва да се обърнат към застрахователната компания „Уника". Експерти обаче смятат, че десетки хотели в страната тепърва предстои да бъдат засегнати от фалита на дружеството. Тя обясни, че към момента не могат да дадат причина относно фалита на компанията, като заяви, че тепърва предстоят проверки на  министерството. Арсова успокои, че компанията е спазила всички изисквания за обявяване на несъстоятелност, което е в полза на туристите. По думите ѝ тази и следващата година са предизвикателство пред страната ни относно туризма, но успокои, че Министерство на туризма работи активно за справяне със ситуацията.

„Очаквахме домино ефектът и в България, когато стана ясно, че сме изправени пред криза след фалита на „Томас Кук” заради компаниите, свързани с британския туроператор. За България основния партньор беше „Астрал Холидейз”, обясни д-р Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм в ефира на предаването "Тази сутрин" по bTV. Експертът подчерта, че е важно да се защити и облекчи ситуацията на българските хотелиери, които няма да получат своите плащания по договорите с „Томас Кук”. По думите ѝ това включва фактури, корпоративен данък и ДДС.

„Най-важното за нас е българската държава да влезе като инвеститор в туристическата индустрия. Нужна е мощна подкрепа в две посоки – рекламата на страната и подкрепа на чартърна програма на туроператори, които имат капацитет да изпълняват полети”, допълни тя. Според нея държавата е съсобственик на туристическата индустрия и собственик на стратегическата инфраструктура, земя и културни места. Карастоянова счита, че България може да се намеси чрез различни инструменти. Като пример даде безлихвени заеми през Българската банка за развитие. Освен това експертът смята, че е необходима промяна на модела, по който държавата съуправлява туристическия сектор.Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори заяви, че е вероятно да има фалирали хотели. По думите му това ще зависи от взаимоотношенията между хотела и банките, тъй като ако един хотел работи изцяло с „Томас Кук” и има да обслужва кредит, то плащанията към банките ще бъдат невъзможни. Според него е невъзможно държавата да се намеси като инвеститор в частен бизнес като туристическия. „Туристите ще дойдат отново в България, но ще бъдат пренасочени през други туроператори”, изтъкна още Попов.

„В нито едно изявление не се чува какво ще се случи с хотелиерите, които са работили с „Томас Кук” и „Астрал Холидейз”. С „Томас Кук" разбрахме, че 58 хотела ще бъдат засегнати. Но колко ще бъдат оттук нататък? Много е важен моментът дали Министерството на туризма е направило анализ на ситуацията”, коментира хотелиерът Диана Колчева пред Нова телевизия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »