Парафирахме заем за 215 млн. лв. от ЕИБ за газовата връзка с Гърция

Бизнес | 10 октомври 2019, четвъртък / 15:06| Показвания:

Министърката на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият й колега Константинос Хадзидакис подписаха днес в София междупревителствено споразумение за установяване на данъчен режим по проекта за изграждане на междусистемна газова връзка между България и Гърция, предаде "Фокус".

Финализиран беше и договорът за заем, който страната ни ще вземе от Европейската инвестиционна банка, както и споразуменията за пренос на газ с "Булгартрансгаз", гръцката държавна компания ДЕПА и италианската "Едисон". 

"Денят е знаков затова, защото в него се дава възможност да се реализира дългоочакван проект за целия регион на Югоизточна Европа. Този ден ще промени изцяло облика на пазара на природен газ в региона и ще бъде гарант за енергийната сигурност на страните. Извървяхме дълъг път, докато стигнем до днешния ден, който в никакъв случай не беше лесен.

Благодарение на усилията на всички нас, на волята на правителствата на Гърция и България, на Европейската комисия, на нашите партньори от Азербейджан, САЩ и партньорите ни от ЕИБ това се случва. От подписаните документи става ясно, че проектът за изграждане на интерконектора между България и Гърция вече е необратим", заяви при подписването Петкова. 

Заемът, който страната ни ще вземе от Европейската инвестициона банка, e на стойност от 215 млн. лв. Той беше одобрен от Министерския съвет в края на август тази година и цели да финансира частично изграждането на газовата връзка. Заемът ще бъде изтеглен от Българския енергиен холдинг (БЕХ) и ще бъде гарантиран от държавата. Периодът за усвояването му е 3 г., а срокът за погасяване - 25 г., става ясно от решението.

Прогнозните инвестиционни разходи по проекта за газовата връзка са общо 240 млн. евро без ДДС. Част от парите трябва да са безвъзмездно финансиране от Европейската енергийна програма за възстановяване и от Оперативна програма "Иновации и Конкурентоспособност", както и от собствен капитал на акционерите от проектната компания "Ай Си Джи Би" АД. Компанията е с акционери БЕХ и гръцкото инвестиционно дружество IGI Poseidon, като дяловете са равни. 

Държавната гаранция за заема за изграждането на на интерконектора, проектът за който е от близо 10 години и едва тази година през май се стигна до първа копка, е предвидена в бюджета за 2019 г. 

Договорката за данъчните режими пък трябва да въведе фиксиран режим на корпоративния данък, който ще се прилага за "Ай Си Джи Би" за период от 25 години. Фиксираният данъчен режим има за цел да създаде условия за предвидимост на размера на разходите на инвеститорите и да намали риска от повишаването на данъчните ставки. 

Проектът за газова връзка между България и Гърция има подкрепата на двата най-важни български партньори - САЩ и ЕС. Според представения проект тръбата трябва да е с обща дължина 183 км - от Стара Загора до гръцкия град Комотини, от които 140 км са на българска територия. Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е 3 млрд. м3/год., а максималният - до 5,5 млрд. м3/год. на следващ етап. Според плановете на българската държава интерконекторът трябва да бъде в експлоатация догодина. Тоест тогава строежът трябва да е приключил. 

Газовата връзка между България и Гърция трябваше да е приключена преди години според плановете на енергийното министерство. Целият процес обаче бе белязан от спънки - проблеми с обявяването на обществените поръчки, забавени срокове и т.н. Планът на третия кабинет "Борисов" първо бе проектът да е завършен по време на българското европредседателство на Съвета на ЕС. То бе в първата половина на 2018 г., но интерконекторът с Гърция очевидно не е факт. 

През май за изпълнител на строежа бе избрана гръцката компания "Джи&Пи Авакс" (J&P AVAX). Фирмата е предпочетена в конкурса за проектиране, доставка и строителство на интерконектора между България и южната си съседка, като имаше само един конкурент. Това бе консорциумът между българските компании ГБС и "Джи Пи Груп" и италианската "Бонатти".


Обратно  

Търсене

Търси