САЩ обучавали студентите в Сирия да протестират

САЩ обучавали студентите в Сирия да протестират
Сирийската армия е прочистила от „въоръжени банди" християнските квартали Тилял и Дждейда в близост до историческия център на северната столица на страната Алепо. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ обучават „свободните медии" в Сирия да работят, заобикаляйки правителство, а студентите да протестират, съобщи говорителят на Държавния департамент Виктория Нюланд.

Освен че предоставя на бунтовническата Сирийска свободна армия нужните й технически средства и медикаменти, неотдавна САЩ са изпратили в размирната страна 900 устройства за комуникация, предаде бТВ.

От администрацията на президента Барак Обама подчертават, че снабдяват само проверени опозиционни организации.

„Освен това ние обучаваме свободните медии да противодействат на измамните технологии на правителството, да работят по въпросите на правото, законите и отговорността, както и да разследват престъпленията, извършени по време на конфликта," заяви още Виктория Нюланд.

Говорителката на Държавния департамент отбелязва, че има и специални програми за „студентите-активисти, които призовават към мирни протести в университетите".

Въпреки тези опити за подпомагане на опозицията, правителствените сили продължават да жънат успехи.

Сирийската армия е прочистила от „въоръжени банди" християнските квартали Тилял и Дждейда в близост до историческия център на северната столица на страната Алепо.

Ожесточените сблъсъци в тези райони на града, където са проникнали отстъпващи от покрайнините бунтовници, са продължили две денонощия.

При прочистването спецчастите на армията са предотвратили взрив на централен площад, където обезвредили бомба. Освен това са били задържани петимата лидери на бунтовниците, които ръководели нападенията срещу постовете на военните.

#САЩ #Сирия #студенти #протест #Сирийска свободна армия #Виктория Нюланд #Държавен департамент #Алепо #бунтовници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »