Грипът идва в края на ноември, но епидемията ще е догодина с щам "Канзас"

Грипът идва в края на ноември, но епидемията ще е догодина с щам "Канзас"
A A+ A++ A

Грипът идва в края на ноември, но се очаква пикът на епидемията да е в края на януари. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 

„Рано е за грипа, не се е появил нито при нас, нито в другите европейски страни. В края на ноември ще започнем да установяваме отделни случаи. По Коледа и Нова година ще има определена заболяваемост. Имали сме ноемврийски и априлски епидемии, но това е изключение“, добави той.

Ще внесем почти двойно повече ваксини този сезон, подчерта д-р Кунчев. Нужна е предварителна заявка за имунизацията, предупреди той.

„Не сме закъснели за ваксиниране. Трябва обаче да дадем на организма си 20 дни, през които да изработи имунитет, тъй като след влагането на антигена се появяват първите антитела. Трябва да имаме три седмици време преди срещата с вируса“, добави експертът. 

„Вируси от два щама от А групата - H1N1 и H3N2 ще върлуват през тази зима. Това са „Бризнбейн“ и „Канзас“. Единият е от 2017-та, а другият от миналата година. Възможни са епидемии и от щамовете от групата Б - „Виктория“ и „Ямагата“. Ваксината е срещу тях. Най-вероятно ще е водещ „Канзас“ щама“, заяви главният държавен здравен инспектор.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »