Хотелиери зоват: Държавата да спаси туризма от фалити с лесни кредити

Хотелиери зоват: Държавата да спаси туризма от фалити с лесни кредити
A A+ A++ A

Държавата трябва да помогне на българските хотелиери за набиране на по-лесни кредити, за да излязат колегите от затрудненото положение след фалита на „Томас Кук“. Това пред бТВ Георги Илиев от Бургаската туристическа камара.

Той сподели, че няма щети от фалита на британския туроператор, но изтъкна, че много от колегите му са пред фалит. 

Сезонът започна с празни плажове и завърши с фалити, коментира репортерът Лора Стаматис. След банкрутът на „Томас Кук“ дойде ред на спасителен план, който всеки прави сам за себе си, разказаха хотелиери.

Управител на един от големите хотели в Слънчев бряг Вълчо Вълчев, в който бяха настанявани туристи на „Томас Кук”, сподели, че шокът е бил голям и щетите за неговата фирма от фалита на британския туроператор са за 497 000 евро. 

„Сезонът тръгна драматично, почти успяхме да наваксаме загубите накрая и тази новина ни покоси. Ние сме хотел партньор на „Томас Кук”, работим над 17 години с тях. Загубите ни са за 497 000 евро неизплатени задължения за текущия сезон. Слава Богу, че нашата фирма развива устойчиво хотелиерство вече на 15 години. Имаме резерви“, добави той.
 
„Нямаме задължения към служителите и неразплатени задължения към доставчици. Ние ще се справим. Ще понесем този удар, но това ще ни накара да преразгледаме политиката си за реинвестиции в сектора, като обновяване на хотелската база например”, обясни Вълчев.

„След проучване на нашите юристи се оказа, че най-лесния начин да си търсим парите е като индивидуално подаваме искове в компетентните съдилища по регистрация на подразделенията на компанията“, добави той.

„Нямам никакъв план как да си получа парите след фалита на „Астрал Холидейз”. Управителят на компанията обещаваше, но няма да ни се издължи, а работихме по 14 часа на ден. Виждахме, че „Астрал Холидейз“ е в затруднения, но не очаквахме да се стигне до фалит“, каза пък Сена Кондова, която е организатор на екскурзии, а фалиралото дружество й дължи 150 000 лева. 

Превозвачи, които имат неизплатени договори с „Астрал Холидейз” настояват за среща с министъра на туризма Николина Ангелкова. 

„Няма да имаме доверие да работим с нито една туристическа фирма, както сме работили до сега, не знам как ще оцелее браншът“, каза един от представителите на превозвачите.
 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"