Първо в Novinite.bg! Турският министър на отбраната поиска анексиране на Варна и Кърджали

Първо в Novinite.bg! Турският министър на отбраната поиска анексиране на Варна и Кърджали
A A+ A++ A

Голям скандал забърка турският министър на отбраната Хюлуси Акар. Един от най-приближените до Реджеп Ердоган хора открито и съвсем необезпокоявано демонстрира щенията на южната ни съседка да анексира половин България. Висшият политик стори това в своя профил в социалната мрежа Фейсбук, видя зорко око на Novinite.bg.

Акар си е позволил да постне карта, на която са изобразени отколешните блянове на турците да си върнат земи, които някога са принадлежали на Османската империя, но за кратко. Явно това е достатъчен повод той да напише под публикацията си лаконичното:

"Не гледаме към чужди земи, ще си върнем само това, което е наше"

Естествено, на картата Турция е обозначена и разширява владенията си във всички посоки, не само към сегашни български територии. Вдъхновен от инвазията в Северна Сирия срещу ПКК, Хюлуси Акар иска в бъдеще Турция да приобщи към страната градове като Мосул, Ербил, Киркук, Батуми, Солун. Иначе казано - големи части от Сирия, Ирак и Грузия, също и Азербайджан. За да е картинката пълна - на картата цяла Гърция е в червено - Акар счита, че цялата територия принадлежи на Турция. 

Двата български града, които са изписани на скандалния пост са Варна и Кърджали, включително и обширните региони около тях, в които влизат областни центрове като Бургас, Пловдив, Стара Загора, Сандански и др.

Novinite.bg с притеснение публикува тази новина, защото намеренията на турския министър на отбраната Хюлуси Акар изобщо не са шега работа. Особено на фона на събитията в последната седмица и вестта от вчера, че САЩ бие тревога, защото 50 техни ядрени бомби се намират под контрола на турските власти във воено-въздушната база "Инджирлик" и около границата със Сирия.

Надяваме се, че българските власти и Външно министерство ще реагират бързо и адекватно на безпочвените и войнствени атаки на толкова влиятелен политик, какъвто е Хюлуси Акар. Неговият пост стои в мрежата от 13 октомври и досега нито една българска институция не му е обърнала внимание.

Направихме проверка на страницата, където Акар е поместил скандалната карта. Фейсбук адресът е именно негов, следи се и е харесан от почти 100 000 души. Над 10 000 турци пък са "лайкнали" публикацията с картата и разпалено коментират, че страната им отдавна е трябвало да отвоюва изгубените си територии. Както в България, така и в други държави.

 

Допълнение: След коментарите по повод публикацията, тя беше свалена от фейсбук страницата. Твърди се, че не е направена от Турския министър на отбраната, а от определена група хора.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"