Борисов: „Балкански поток“ ни излиза с милиард по-евтино

Борисов: „Балкански поток“ ни излиза с милиард по-евтино
A A+ A++ A

Газопроводът „Турски поток“, или както се нарича на българска територия – „Балкански поток“, ще мине през 11 области. Това са Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана, Видин.

Енергийният министър Теменужка Петкова заедно с премиера официално откриха свързващия 11-километров участък от турско-българската граница до компресорна станция „Странджа“. За строителството са инвестирани близо 48 млн. лева в трасето и още около 28 млн. лева за газоизмертвателна станция. Проектът е част от концепцията за газовия хъб „Балкан“.

На наша територия строителните дейности на газопровода вървят в района на Кнежа, Оряхово и Искър, предаде репортер на БГНЕС. Участъкът беше проверен от премиера Борисов, ресорния министър Теменужка Петкова, министри от кабинета и енергийни специалисти. Визитата стана часове след официалното откриване на 11-километровия газов участък, който се явява входна точка за „Турски поток“ у нас по пътя към сръбската граница.

„Това е проект, който е важен за Балканите. На ден 24 вагона докарват тръби, отделно работят по 60-70 тира. Огромен строеж, огромно съоръжение, 1,2 млн. долара, отбеляза премиерът и отчете, че проектът излиза 1 млрд. по-евтино в сравнение, ако строяхме „Южен поток“. Може да си представите, защо навремето спряха Южен поток заради корупция и кое правителство беше тогава. Всичко се строи, конкурсите вървят, искаме със сърбите едновременно да приключим със строежа“, каза Борисов след откриването. Очаква се сръбският участък да е готов до края на годината.

БГНЕС припомня, че през месец април 2019 г. „Булгартрансгаз“ определи за изпълнител на обществената поръчка участника Обединение „Консорциум Аркад“, с когото сключи договор на 18.09.2019 г. Общата стойност на подписания договор при срок за изпълнение на дейностите до 615 календарни дни е в размер до 1.1 млрд. евро без ДДС. Конкурсът беше оспорен от втория в класирането консорциум „Газово развитие и разширение в България“. Върховният административен съд обаче остави жалбата без разглеждане и така на практика даде зелена светлина на строителството. Плановете са строителството да бъде ускорено и газът по трасето от турската до сръбската граница да тръгне в началото на следващата година. Строителството на нови газопроводи в страната е сред приоритетите на обществения доставчик „Булгартрансгаз“. Новата инфраструктура е необходима за свързването на газопровода „Турски поток“, известен в България под името „Балкански поток, от Турция за Сърбия.

Строителството на нови газопроводни участъци е и във фокуса на държавната енергийна стратегия до 2020 година, с която ресорното министерство се стреми да отговори на променените пазарни условия на Балканите и по този начин България да не изчезне от газовата карта в региона. Плановете са в нова инфраструктура да бъдат вложени следващите години над 2.8 млрд. лева.

Сред ключовите проекти са изграждането на нови компресорни станции, газовата връзка, която ще свърже „Турски поток“ през националната газопреносна мрежа със сръбската, газовата връзка Стара Загора-Комотини, така и бъдещата газова борса, за която се говори, че може да стартира още в края на годината.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »