Топлото време си отива, очаква ни мека зима

Топлото време си отива, очаква ни мека зима
A A+ A++ A

Есента продължава, макар че през следващата седмица ни очаква сериозна промяна на времето. Във вторник вечерта се разделяме с тази суха и топла идилия, коментира климатологът проф. Георги Рачев пред "24 часа".

Въпреки това според него ще изпратим октомври с наднормени температури - средномесечно между 3 и 4 градуса над нормата.

Наблюдаваме интересен феномен, който не се е случвал през последните 20 години - температурата на водата в Черно море по българското крайбрежие продължава да е около и над 20 градуса. Октомври беше и много сух. Два пъти имахме валежи. По синоптична обстановка няколко пъти още трябваше да завали, но с нейното наближаване нещата се разминаха, коментира той.

Речев смята, че времето за пореден път показа колко сме подвластни на климата - сухият и топъл октомври, който изпращаме, предопредели и факта, че отлагаме грипа с цял месец.

Началото на ноември ни предлага много по-динамично време, с повече валежи и със сериозно понижаване на температурите. Максималните температури ще се понижат с повече от 10 градуса, а на някои места с повече от 12-13 градуса. От 26-27 градуса, колкото беше през последните дни, максималните температури в сряда ще са 15-18 градуса, а в четвъртък и петък – 10-12, прогнозира той.

Рачев смята, че още във вторник привечер ще се усети нахлуването на по-студен въздух и по-скоро и минималните, и максималните температури ще бъдат такива, каквито би трябвало да са в края на октомври и началото на ноември.

Според него в сряда и четвъртък ще вали дъжд, в планините може и да има снеговалежи, което не е нещо необичайно.

Слънцето вече е много ниско над хоризонта, а продължителността на деня е под 10 часа и тя върви към своя минимум, когато в началото на декември денят ще бъде само 9 часа и няколко минути. Отиваме към късна есен и ранна зима.

Снеговалежи ще има в Северна Германия, Полша, Австрия и Швейцария. В Централното и Западното Средиземноморие обаче се оформят 2 много дълбоки средиземноморски циклона, които ще достигнат Балканския полуостров.

Климатологът прогнозира, че ноември все пак ще е динамичен, с бързо променящо се и по-хладно време.
Според всички световни центрове зимата в Европа ще е топла. Декември ще е нормален в температурно отношение, януари и февруари ще са с наднормени температури. Особено през януари по северните части на Европа и в европейската територия на Русия прогнозите са за 2-3 градуса по-високи температури от нормата. Това не означава, че няма да има сняг. Ще има сняг, поледици, виелици, но тези периоди ще бъдат по-малко на брой и с по-малка продължителност, твърди Рачев.

Зимата в България ще е с температура, по-висока от нормалното. Докато за Западна и Северна Европа се говори, че ще е по-топла с 1-2 градуса, то за България и Балканския полуостров ще е по-малко топла - с половин до 1 градус по-топла от нормалното, прогнозила той.

Според него зимата ще е и малко по-суха от нормалното.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"