Климатологът Елисавета Пенева: Живеем в ледникова епоха

Климатологът Елисавета Пенева: Живеем в ледникова епоха
A A+ A++ A

Живеем в ледникова епоха, климатът се променя. Това каза в Сутрешния блок на БНТ доц. Елисавета Пенева от катедра "Метеорология и геофизика" към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

По думите ѝ в северното полукълбо и високите ширини климатичните промени са по-видими. Това се забелязва от ледената покривка, която намалява и самата температура се повишава.

„Ние до голяма степен допринасяме, но в историята на Земята е имало и доста по-топли епохи от нашата. Ние живеем в ледникова епоха, което означава, че големи части от повърхността са покрити с лед - както Антарктида и Арктика. А в историята на Земята е имало много дълги епохи, в които средната температура е била с 5-7 градуса по-високи от сегашната. Така че за Земята не е нещо необичайно“, заяви климатологът.

Процесите са обратими, добави тя.

„Необичайно е времето за октомври и за ноември, но това е тенденция през последните няколко години. През миналата година положението бе подобно. Има тенденция за по-топла и суха есен“, обясни доц. Пенева.

„Броят и интензивността на циклоните във времето може да се каже, че са постоянни. Не вали навсякъде на Земята. Климатичните фронтове са местата, по които циклоните пътешестват. Това, че зимата в Арктика става все по-топла, променя глобалните градиенти между екватора и полюсите и съответно пътищата на циклоните се изменя“, добави тя.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"