БСП иска касиране в община Шумен

БСП иска касиране в община Шумен
A A+ A++ A

До края на седмицата БСП ще внесе в Административния съд жалба с искане за касиране на вота за кмет на община Шумен и ръчно броене на бюлетините. Това заяви общинският председател на партията Веселин Пенчев.

Причина за жалбата на социалистите са констатираните от тях множество нарушения на Изборния кодекс, неправилното отчитане на гласовете от страна на секционните избирателни комисии, както и съмнения за купен вот, стана ясно от думите на общинския председател на БСП Веселин Пенчев.

„Освен това, че има вероятно купен вот, който опорочава в крайна сметка резултата, има и нарушения при отчитането на вота. Според нас, това, което пише в протоколите, не е това, което е в чувалите и ще искаме ръчно преброяване на бюлетините. Имаме съмнения дали това е действителният резултат, който е посочен в протоколите и който е в протокола на ОИК“, заяви Пенчев.

Според него, секционните избирателни комисии не са спазвали методическите указания на ЦИК за броене и отчитане на гласовете.

"Действителни бюлетини за нашия кандидат са били отчитани като недействителни и обратното - недействителни бюлетини са отчитани за действителни за другия кандидат", каза той. По думите му, е имало много протоколи, които са изпращани в Общинската избирателна комисия с подписи само на първите страници, но без подписи на членовете на страницата с резултата.

Веселин Пенчев добави, че в деня на балотажа от БСП са подали сигнали в прокуратурата за купен вот.

„Към настоящия момент от прокуратурата имаме откази по всички сигнали за образуване на досъдебни производства поради това, че не сме предоставили достатъчно доказателства. Не е наша работа да събираме доказателства, имаме съмнения, които трябва да се проверят“, заяви Пенчев.

Радио Шумен припомня, че на балотажа в Шумен Любомир Христов от ГЕРБ получи със 77 гласа повече от кандидата на БСП Венцислав Венков.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Местни избори 2019
Последно от Местни избори 2019

Всички новини от Местни избори 2019 »