Кабинетът реши: Купуваме 2 кораба втора ръка от Холандия, за да търсим мини и хора зад борда

Кабинетът реши: Купуваме 2 кораба втора ръка от Холандия, за да търсим мини и хора зад борда
A A+ A++ A
Кабинетът одобри проект на договор между правителствата на България и правителството на Кралство Нидерландия за закупуване на два кораба “минни ловци” срещу сумата от 1 996 000 евро без ДДС. Договорът трябва да бъде ратифициран от парламента.

Според информация от ВМС, двата кораба са от същия клас като минния ловец “Цибър”, който бе закупен през 2004 г. от Белгия. През периода 1981-1989 г. от този клас са построени 45 кораба. Проектът е съвместна разработка на Белгия, Холандия и Франция

Военноморски специалисти смятат, че цената на покупката е твърде изгодна за България. Корабите са изключително запазени и практически са усвоени от екипажите на ВМС.

“Цибър” и новите минни ловци са предназначени да участват в противоминни операции (търсене, откриване и унищожаване на морски мини), артилерийски стрелби, търсене и спасяване на аварирали/поразени самолети, кораби и хора зад борда.

След тази покупка ВМС ще разполагат с 5 кораба, които отговарят на стандартите на НАТО, въпреки че са втора ръка. “Цибър” е в добро състояние и досега е участвал в редица учения и операции на НАТО.

В МО все още се бави процедурата по избор на фирма, която да построи два нови патрулни кораба за българските ВМС на стойност 820 милиона лева без ДДС.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »