Ево Моралес избяга от военните в родината си, получи политическо убежище в Мексико

Ево Моралес избяга от военните в родината си, получи политическо убежище в Мексико
A A+ A++ A

Боливийският президент в оставка Ево Моралес вече е в Мексико. Страната му предложи политическо убежище, съобщава БНТ. Военните и полицита в Боливия се обърнаха срещу Моралес и безуспешно го издирваха, за да го арестуват.

В туитър Моралес написа, че му е тежко да напусне Боливия, но обеща да се върне с повече „сила и енергия“. Основният опонент на Моралес по време на президентските избори през октомври – Карлос Меса, призова за ред по улиците на страната. В столицата Ла Пас напрежението не стихва. Има информация за сблъсъци между привърженици и противници на Моралес. Съобщава се за най-малко 20 ранени.

Органите на реда отговарят и на сигнали за хулигански прояви и кражби. Оставката на Ево Моралес трябва да бъде приета от местния Конгрес, който се събира по-късно днес. До политическата криза се стигна след неубедителната победа на Моралес на изборите миналия месец и обвинения в авторитарно управление. Той е обвинен, че е фалшифицирал вота, голяма част от народа излезе на протести, а двама души загинаха при сблъсъци в митингите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »