Вълчев: Скок на учителските заплати със 17% сега, двойно - след 2 години

Вълчев: Скок на учителските заплати със 17% сега, двойно - след 2 години
A A+ A++ A

Учителските заплати е трябвало да скочат с 20 на сто тази година, но парите в бюджета са стигнали за 17-18% увеличение. Затова пък пред 2021 година възнагражденията ще се удвоят. Това обясни по време на дискусия в Аулата на Софийския университет министърът на образованието Красимир Вълчев. 

От 1 януари 2020 година учителите ще получават не по-малко от 1085 лв. основна заплата. Това предвижда подписаният във вторник анекс към Колективния трудов договор между Министерството на образованието и науката и национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на образованието. Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1120 лв., а на главните учители – 1176 лв. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1334 лв., а заместник-директорите – 1246 лв.

За целта в бюджета за следващата година са заложени 360 млн. лв. повече за трудови възнаграждения на учителите. Предвидени са и 54 млн. лв. за увеличение на индивидуалните работни заплати на непедагогическия персонал.

" Тази година около 18-20 процента е увеличението на хонорарите за допълнителни часове. Особено внимание се обръща на защитените училища, които са единствени в радиус от 20 км, там заплатите са останали по- ниски, но се наваксва", увери Вълчев.

Той се похвали, че средната възраст на учителите, които са сред най-застаряващите гилдии, е паднала от 51 на 49 години. Делът на младите преподаватели растял  вече е 13 на сто. Продължава да има недостиг на учители, особено в малките градове. Най-търсени са тези по английски, математика, физика и химия, стана ясно още от думите на министъра.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »