Грипът ще се забави, но ще дойде

Грипът ще се забави, но ще дойде
A A+ A++ A

По данни на Националната референтна лаборатория в момента в България няма циркулация на грипни вируси., заяви за БГНЕС националният консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

„Сега на нашето внимание са респираторните вируси, като за момента са доказани Първа и Трета група на т.нар. „парагрипни вируси“.

Те причиняват заболяване, но то е в пъти по-леко от грипа, и обикновено преминава без усложнения“, съобщи проф. Кантарджиев. Парагрипните вируси се разпространяват епидемично и много бързо се прехвърлят от човек на човек, уточни националният консултант.

„В момента в София доминират бока-вирусите, които се отличават със силна суха кашлица, която обикновено минава в рамките на седмица-две. В страната – в Плевен и Стара Загора, например, по-миналата седмица върлуваха т.нар. рино-вируси, които се разпространяват при ниска или намалена хигиена на ръцете, и се пренасят основно чрез мръсните ръце“, допълни проф. д-р Кантарджиев.

Той съветва в есенно-зимния сезон ръцете да се мият по-често, да се ползват мокри кърпички; помещенията, в които се събират повече хора – да се проветряват често. „И докато отваряме прозорците в градския транспорт, грипът в София ще се забави”, заяви професорът.

Относно противогрипните ваксини

проф. Кантарджиев предупреди, че точно сега е времето да се постави такава ваксина, като желаещите за това имат време до средата на следващия месец. „Ако реши да отложи решението си за ваксинация със седмица-две, човек трябва задължително да се пази от контакти с болни”, каза още той.

Обикновено грипът навестява столицата още през ноември, когато се потвърждават първите случаи на заболели. През декември започва слабо епидемично разпространение, и обикновено пикът е през януари.

„Пик на инфекцията” значи, че най-много хора се разболяват за най-кратко време, уточни консултантът и добави, че

грипът поразява най-много хора или в края на януари, или през февруари.

Има три фактора, които влияят върху заразата – празниците, климатичните условия, и ваканциите на децата в детските заведения. Сега, поради по-топлата есен, в цяла Европа се забавя разпространението на грипа.

„Отворени ли са прозорците; не се ли събираме на едно място много хора; има ли достъп на свеж студен въздух, за да се свиват кръвоносните съдове на носа и да не намалява нашата защита към инфекции – грипът обикновено се забавя“, напомни лекарят. „Въпреки тези мерки, и макар със забавяне от две-три седмици, грип тази година все пак ще има”, лаконичен беше проф. д-р Кантарджиев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »