В Световния ден за борба с диабета - какво трябва да знаем

В Световния ден за борба с диабета - какво трябва да знаем
A A+ A++ A

Проф. д-р Вернер Валдхойзъл е член на Европейската асоциация за изследване на диабета и ръководител на Катедра по ендокринология и метаболизъм към Медицинския университет във Виена. Освен това практикува в частната клиника Wiener Privatklinik. По повод световния ден за борба с диабета той споделя, че за да намалим риска от развитие на диабет тип 2 трябва да следим телесното си тегло и да избягваме западния висококалоричен начин на хранене.

Какви са причините и основните рискови фактори за развитие на диабет? Диабетът е хетерогенно заболяване и като такова се разделя на две основни групи:

1. Диабет тип 1 е тежко и - ако не се лекува - животозастрашаващо заболяване, изискващо доживотно лечение с инсулин. 2. Диабет тип 2 започва бавно и е основната причина за усложнения, медиирани от диабет, т.е. увреждане на бъбреците, очите, сърцето и нервите.

В началото е необходимо цялостно адаптиране на начина на живот и по-късно потенциално антидиабетни лекарства и / или инсулин.

Доколко при това заболяване има значение фамилната история и може ли диабетът да бъде избегнат? Докато рискът от развитие на диабет тип 1 за общата популация на възраст 20 години е само 0,3%, този на деца с баща диабетик тип 1 е около 6% (но при майка с диабет само 2%) , докато съгласуваността между еднояйчни близнаци е около 50%. Диабет тип 2 е преобладаващата форма на диабет и представлява над 90% от всички пациенти с повишена кръвна глюкоза. Разпространението му рязко се е увеличило с урбанизацията и вестернизацията на начина на живот от около 1,5% през 1950 г. до приблизително 8-10% днес.

Съгласуваността на диабет тип 2 сред еднояйчни близнаци е около 90%, докато рискът от развитие на болестта се различава в зависимост от начина на живот, възрастта и етническата принадлежност. Какво препоръчвате на хората предразположени към развитие на диабет? За да се намали риска от развитие на диабет тип 2, пациентите трябва да избягват наднорменото тегло и затлъстяване, физическото бездействие и висококалорична западна диета, включително сладки безалкохолни напитки от всякакъв вид.

Каква е връзката между диабета и бременността? Защо често бременните жени имат проблеми с нивата на кръвната захар и кога това може да бъде опасно за бебетата. Всяко повишено ниво на кръвна захар по време на бременност се нарича "гестационен диабет" и е потенциално опасно за бебето.

Тъй като бременността като такава е състояние на инсулинова резистентност поради множество хормонални промени, настъпващи в майката, тя може преждевременно да превключи всяко скрито преддиабетно състояние на майката в явно диабетно състояние (или диабет тип 1 или тип 2). Тъй като всяко повишаване на глюкозата в майчината кръв може да бъде вредно за плода в утробата, като потенциално причинява малформации, прекалено голям размер на тялото на плода и метаболитни увреждания, е изключително важно да се диагностицира гестационен диабет възможно най-рано.

Има ли нови и по-ефективни терапии? При диабет тип 1 правилната грижа изисква лечение с инсулин за цял живот. Успехът му обаче зависи до голяма степен от адекватното образование и коопериране от страна на пациентите. За целта пациентите са подпомогнати с множество различни инсулинови състави, които, макар и отчасти нови, не заместват нуждата от правилното спазване на препоръките за лечение от страна на пациента.

При Диабет тип-2: Предпоставка за всяко лечение е нормализиране на телесното тегло и физически упражнения. Множеството налични нови лекарства не заместват дългосрочните промени в начина на живот и адекватното сътрудничество на пациента. Освен медицинското лечение какво препоръчвате на пациентите си като промяна в начина на живот? Винаги помнете, че като променяте начина си на живот, телесното тегло и боравите успешно с предписаната инсулинова терапия вие полагате грижи за вашето собствено здраве. Кога можем да кажем,че диабетът е добре контролиран? И диабет тип 1 и тип 2 са добре контролирани, ако дългосрочната кръвна захар, измерена с HbA1c, е между 6,5 и 7,5%, а кръвната захар варира между 100 mg / dl [5,5 mM, на гладно] и 180 mg / dl [10 mM, 1 час след хранене]. За пациенти с гестационен диабет контролът на кръвната захар трябва да бъде малко по-строг [обхват: <95 <(5.0 mM, на гладно) до 120 mg / dl (6.7 mM, 2 часа след хранене)].

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"