Гешев: Сигурен съм, че президентът ще спази закона

Гешев: Сигурен съм, че президентът ще спази закона
A A+ A++ A

Сигурен съм, че президентът ще спази закона, заяви повторно избраният кандидат за главен прокурор Иван Гешев след днешното заседание на Пленума на ВСС.

С убедително мнозинство кадровиците отново одобриха кандидатурата му, а сега законът задължава президента Румен Радев да издаде указ за назначаването му. За това обаче няма предвиден срок. За такъв, според правосъдния министър Данаил Кирилов се приема от 3 до 7 дни.

Днешното заседание отново бе белязано от протести „за“ и „против“. „Безпрецедентният политически натиск е видим“, заяви Гешев след приключване на процедурата. Попитан откъде идва той, кандидатът за главен прокурор отговори: „Имам предвид, че една партия, без да споменавам името ѝ, си прекъсна кампанията, за да се фокусира върху моя избор“. За всички присъстващи обаче стана ясно, че визира „Демократична България“.

Според Иван Гешев процедурата по изборът му е била напълно прозрачна, за което се пошегува, че страната ни може да кандидатства за рекордите на „Гинес“ заради дългите дебати при двете гласувания във ВСС. „Никой, от тези, които атакуват моята кандидатура, не се интересуват от закона и процедурата. Интересуват се от едно – да провалят процедурата и кандидата“, смята той.

Иван Гешев обвини трима от четиримата членове на Пленума – Лозан Панов, Олга Керелска и Атанаска Дишева, които днес се обявиха срещу кандидатурата му за ръководител на държавното обвинения, изтъквайки различни аргументи, че по-скоро са имали политически, а не правни доводи за това.

Гешев отрече да е имало заплаха в думите му към Атанаска Дишева, че от нея би станало „блестящ общински съветник“, за което тя се оплака по време на днешните дебати. „Подозирам, че ако бях ѝ казал „добър ден“, пак щеше да види заплаха“, каза той.

Самата Дишева пък предели резултата от Пленума като предрешен. Тя коментира и „заплахата“, която както тя сама твърди, е получила от новоизбрания главен прокурор. „Никога не съм заявявала, че желая да напусна работата си като съдия, нито да напусна ВСС. И днес без конкретна причина Гешев заяви, че от мен ще стане „прекрасен общински съветник“, посочи тя. Според нея това би могло да се разбира като препратка към Методи Лалов, който напусна съдебната система и бе избран в местния парламент на София от „Демократична България“. Тя не назова директно името му, но го определи като „съдия, който не мълчеше“. Дишева опроверга информацията мъжът ѝ да е член на партията на Христо Иванов.

От своя страна настоящият главен прокурор Сотир Цацаров отново не отговори конкретно какви са професионалните му планове след края на мандата. "Не съм тръгнал да мисля за пенсиониране. Ако имам някакви намерения, те ще бъдат обявени от мен", отговори той на настояванията на журналистите. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"