Автобусните превозвачи се вдигат на протест

Автобусните превозвачи се вдигат на протест
A A+ A++ A

Автобусните превозвачи готвят протест заради неизпълнени обещания от държавата и въвеждането на тол таксите, съобщи Магдалена Милтенова от Конфедерация на автобусните превозвачи. Плановете са на 12 декември да започнат символични протести, а спиране на линии да има на 13 януари.

Във връзка с размера на тол таксите Милтенова каза, че това е поредният проблем, който превозвачите ще добавят към към действията си. "Основният такъв е, че през месец февруари на среща при премиера бяха поети ангажименти за законодателни промени, борба с нелегалния превоз, субсидиите за малките населени места. 10 месеца по-късно нито един от тези проблеми не е решен", каза тя.

Милтенова посочи, че автобусните превозвачи имат и проблем с автогаровото обслужване и предупреди, че ако те не бъдат извадени от тол системата, ще има фалити на автобусни фирми. "За последните години от 3000 такива, около 1500 са фалирали.

"Протестът е неотложен. Ние така или иначе ще спрем. Дали ще спрем на 13 януари, за да осигурим превоз на гражданите, или няколко месеца след това, защото ще сме фалирали. Резултатът ще е един и същи. Транспорт няма да има", коментира тя. Според предложените за обществено обсъждане разчети за размера на тол таксите, автобусите над 12 тона ще плащат между 5 и 9 стотинки на километър, а тези, които са под това тегло - между 4 и 8 стотинки в зависимост от екокатегорията.

В момента с винетките автобусните превозвачи плащат между 1 и 1,5 стотинки за километър пробег. "Предлаганото увеличение е в тежест и за бранша, и за потребителите на услугата. Ние няма как да предоговаряме условията по договорите и обществените поръчки, така че при всички случаи автобусите трябва да останат извън тол системата. Това няма да бъде прецедент, това е европейска практика", коментира Милтенова.

Според разчетите на правителството при тези такси услугите на превозвачите ще поскъпнат със 7%. "Притесненията на автобусните превозвачи са важни за нас. В момента сме в режим на обществени консултации", обясни проф. Олег Асенов от УС на Агенция "Пътна инфраструктура". Той каза, че се надява да се намери решение, приемливо и за двете страни.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"