БСП люти заради "червени боклуци" от Гърневски, депутатите решиха минималната пенсия да е 250 лева

БСП люти заради "червени боклуци" от Гърневски, депутатите решиха минималната пенсия да е 250 лева
A A+ A++ A

Над час днес сутринта Парламентът отдели на поведениено на Спас Гърневски, вместо да обсъжда бюджета. Прдставители ва всички политически сили се събраха, за да вземат някакво решение по казуса, след като бившият кмет на Пловдив и настоящ депутат от ГЕРБ нарече Левицата от трибуната „червени боклуци“.

Скандалът е от снощи, когато не се прие предложението на Воля минималната пенсия да стане 300 лева. След процедурна грешка „червените“ скочиха, но срещнаха яростен отпор от пловдивския хардлайнер, който получи криле от трибуната и се развихри в коментарите си срещу Столетницата.

От него и от други „гербери“ се чуха и други обидни квалификации, не само „червени боклуци“.

И днешното парламентарно заседание, което продължава дебатите и гласуването на бюджет 2020, започна на висок тон. Председателят на парламента Цвета Караянчева наказа Спас Гърневски с порицание заради вчерашното му поведение. От БСП останаха недоволни, защото настояваха пловдивчанинът да бъде отстранен от мининум едно заседание заради възгласите вчера.

„Вчера бе един ненормален пленарен ден. Целият ден всички бяхме свидетели на провокации и обиди.“, защити се днес Гърневски. Повече не трябвало да се случват подобни неща, по думите му. Трибуната била обсадена, което провокирало и него.

Социалистът Георги Гьоков излезе и поиска извинение. Съпартиецът му Иван Ченчев определи поведението на Гърневски като непристойно.  Малко по-късно Георги Свиленски излезе и отново поиска изгонването на Спас Гърневски от заседанието. Самият депутат в крайна сметка се съгласи, че е прекалил и прие наказанието „порицание“, което бе финалното решение на Цвета Караянчева.

Иначе – минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 1 юли бе решено да е 250 лв. Депутатите гласуваха за това на второ четене на текстове от бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

При гласуването на текста за определяне на този размер на минималната пенсия гласуваха 214 депутати, 137 бяха за, 61 против, 16 се въздържаха.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"