Каракачанов доволен от бюджета за отбрана за 2020 г.

Каракачанов доволен от бюджета за отбрана за 2020 г.
A A+ A++ A

Доволен съм от бюджета за отбрана за следващата година, защото той нараства. Това каза днес в отговор на въпрос във Варна вицепремиерът и министър на отбраната Каракачанов, който присъства на откриването на Учебно-спортния комплекс във  Военноморското училище "Н. Й. Вапцаров".

По думите му от 1.51 процента от БВП, бюджетът става 1.61 на сто от БВП. Каракачанов подчерта, че отново ще има увеличение на възнагражденията от гледна точка на подобряване на условията за работа и привличане на нови кадри в армията. Той очаква бюджетът да стигне и малко по-високи нива при реализацията на поне един от двата проекта за армията, защото със сключването на договор ще има и авансово плащане.

Кампанията "Бъди войник" води до намаляване на недокомплекта в армията, но няма как да решим проблеми, трупани 30 години, за една година, коментира още министърът. Той каза, че през миналата година за първи път постъпилите в армията са били повече от напусналите или 325 души повече към края на октомври. През тази година към октомври постъпилите са малко повече от 600 спрямо напусналите. Според него резултатът ще дойде след като окончателно се решат всички проблеми, свързани със стандарта, обучението и модернизацията на армията. За следващата година министерството разработва нов вариант на кампанията "Бъди войник".

Помолен за коментар за изгонването на българския дипломат от Москва Каракачанов каза, че в дипломацията е така и има реципрочност. Министърът допълни, че тази нощ дипломатът е напуснал територията на Русия. Семейството на дипломата също ще се прибере в рамките на следващите 10-12 дни, каза още той. Министърът каза още, че винаги е смятал, че ние трябва да поддържаме добри отношения с Русия, да не даваме поводи за конфликти, но отношенията ни трябва да бъдат на принципна основа като равнопоставени, взаимноуважаващи се страни.

Идеята за обучение на водолази в басейн във Военноморското училище е прекрасна, каза още Каракачанов и допълни, че е коментирана възможността за обучение и на подводничари в басейна. Той припомни, че преди седмица са били отпуснати част от средствата за него.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »