Гърция се радва на ново усещане за еуфория

Гърция се радва на ново усещане за еуфория
Pixabay
A A+ A++ A

Акциите на гръцките банки удвоиха стойността си. Новият план „Херкулес“ за намаляване на лошите кредити зависи от здрава икономика и по-добри правила за несъстоятелност.

Това пише Фернандо Джулиано в материал, публикуван от Bloomberg.

След едно мрачно десетилетие, в Атина се появява ново усещане за еуфория. Гръцката фондова борса е на път да стане най-добре представящата се в света през тази година, тъй като инвеститорите вярват, че новият премиер Кириакос Мицотакис ще изпълни обещанието си да привлече чуждестранни инвестиции и да увеличи растежа.

Повод за оптимизъм предизвикват банкови акции, които почти са се удвоили за по-малко от 12 месеца. Политиците и финансистите смятат, че са намерили вълшебното лекарство за чумата от лоши кредити на банковата система. Схемата, наречена „Проект Херкулес“, включва сложна комбинация от секюритизация и държавни гаранции, изградена по италиански план, наречен „GACS“.

Херкулес без съмнение ще помогне на банките да подсигурят по-добра цена, като разтоварват необслужваните си заеми и така ускоряват разчистването на просрочията. Но това създава необичаен риск за данъкоплатците, които ще платят сметката, ако нещата не вървят по план. Правителството също предстои да осъществи идеята си да реформира византийските закони за несъстоятелност на Гърция. Само това ще увеличи стойността на обезпеченията, заложени на банките, и ще позволи на длъжниците да продължат напред.

Гръцките банки са вързани с около 75 милиарда евро (83 милиарда долара) необслужвани заеми, наследство от икономическата криза в страната. Тази потресаваща сума – равняваща се на около 40% от общите кредити на страната – натежава при оценката на акциите и затруднява кредиторите да предоставят кредити на бизнеса и потребителите. Години наред политиците и банкерите се колебаят какво да правят, тъй като се сблъскват с два конфликтни проблема: европейските правила за държавна помощ забраняват на правителствата да се отървават от лоши кредити на завишени цени; докато кредиторите, които ги раздават на прекомерно ниски цени, рискуват да създадат дупка в балансите си.

Сега правителството на Мицотакис обявява, че ще издаде до 12 милиарда евро гаранции, които кредиторите могат да използват, докато обединят своите лоши заеми, и да ги разделят на части според степента им на риск - процес, наречен „секюритизация“. Гръцката държава ще гарантира „старшия“ транш, докато „мецанин“ и „младшите“ траншове ще бъдат по-малко защитени. Банките планират да запазят основния транш в своите баланси. Останалите ще бъдат продадени или разпределени на инвеститорите.

Кредиторите ще трябва да понесат удар върху регулаторния си капитал, тъй като много от тези заеми са маркирани с изключително високи стойности. Но тъй като старшият транш се счита за безрисков, това ще освободи капитала, за да бъде използван по-добре. Схемата „GACS“ се радваше на успех в Италия, където спомогна за свиване на купчината от необслужвани заеми.

Погрешно е обаче да се предполага, че Херкулес може да реши проблема с банките в Гърция сам. Не трябва да забравяме, че оставя данъкоплатците във висящо положение за по-високия транш. Колко рисковано е това ще зависи от способността на банките да преотстъпват обезпечения, както и от икономиката. Колкото по-бърз е темпът на гръцкия растеж, толкова по-вероятно е да бъдат пощадени данъкоплатците.

Друго притеснение се оказва фактът, че режимът на несъстоятелност на Гърция е изключително хаотичен. Има няколко варианта за несъстоятелност на компании и физически лица в риск, което дава възможност за арбитраж между различните процедури. Новото правителство планира да опрости нещата, но реформата може да доведе до публични протести заради заплахата за изгонване на собствениците на жилища, които са в просрочие по ипотечните им кредити. Независимо от това, по-рационализиран режим на несъстоятелност е от съществено значение, ако банките искат да извлекат по-добра цена за своите лоши кредити.

Нито пък Херкулес ще се отърве от разликите между четири основни банки в Гърция. Eurobank Ergasias SA и Alpha Bank AE изглеждат значително по-силни, тъй като продължават напред с амбициозни планове за намаляване на купчините на лошите си кредити. Националната банка на Гърция и Piraeus Bank SA също изостават. Засега не им трябва повече капитал. Но след като започнат да се отървават от необслужваните си кредити, ще стане по-ясно дали трябва отново да попълнят балансите си.

По един или друг начин, гръцките банки се намират на едно по-щастливо място от европейските си връстници. Там лихвите по кредитите са по-високи от където и да било в еврозоната, което дава на банкерите по-здрави маржове, с които да боравят.

Възстановяващата се икономика би била допълнителна полза, ако новото правителство продължи да изпълнява своите реформаторски обещания. Но Херкулес има нужда от малко помощ. Ще бъде жалко, ако силата му бъде пропиляна.

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"