Пробутват ни мед с глюкоза

Пробутват ни мед с глюкоза
A A+ A++ A

Продукти със съдържание на глюкоза и фруктоза се продават под етикета мед. Нов регламент, който влиза в сила от 1 април 2020 г. ще задължава производители да посочват страна на произход на продуктите, за да не заблуждават потребителите. Това съобщи началник сектор „Контрол на храните“ (София-град) Бистра Иванова по време на проверка на меда, предлаган в търговските вериги.

 Единен многогодишен национален план, в които се залага вземането на проби от различни храни при различни показатели, като в него влизат и пробите от пчелния мед. Целта на проверките е пробите да се вземат след като продуктът вече е в търговската мрежа и производителите нямат контрол над него. Спрямо резултатите от предходната година се определя върху кой продукт да има по-засилен контрол.

Като най-често нарушение експерти посочват, че храни, в които има глюкоза и фруктоза, се продават под етикета „мед“. В последно време обаче, според Иванова, все по-рядко се намират такива продукти на пазара“, успокои Иванова.

При установени нарушения в търговските вериги, следват инспекции и в производствените, които могат да доведат до затваряне на веригата и глоби. Първото провинение струва от 500 - 1000 лв. за физическо лице и 1000 – 3000 лв. за юридическо лице.

Специални техники, с които да се предпазим от закупуването на фалшив български пчелен мед, няма. Това се дължи на фактът, че цветът и консистенцията зависят от начина на добиването му.

Експерти съветват да четем внимателно и да следим дали някоя от съставките не е характерна за нашите географски ширини.

Благодарение на технологичния дневник, който води всяко предприятие вече може да бъде установено дали в меда на даден производител са добавени примеси преди да стигне до щандовете на магазина и крайния потребител.

Инспекциите, които ще продължат до 5 януари, се провеждат не само в търговските вериги, но и в заведения за обществено хранене и фермерски пазари. Обект на интерес са главно етикетирането и задължителната информация, която трябва да бъде обявена на опаковката на меда. В нея влизат наименованието на продукта, възможна допълнителна информация за вида му, производител и произход на продукта.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »