От 17 февруари СУ ще приема заявления от кандидат-студенти

От 17 февруари СУ ще приема заявления от кандидат-студенти
A A+ A++ A

На заседание на Академичния съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" бяха приети документите за кандидатстудентската кампания през 2020 г. - правилник, график за двете кандидатстудентски сесии и балообразуването за специалностите в СУ. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.

Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия започва на 17 февруари 2020 г. Крайният срок е 13 март 2020 г. за първата кандидатстудентска сесия и 29 май за втората кандидатстудентска сесия. Таксата за явяване на изпит е 30 лв.

Първата изпитна сесия ще се състои в неделните дни в периода от 22 март до 26 април, а втората - в съботните и неделните дни, от 7 до 28 юни.

Кандидат-студентите ще се регистрират за класиране в срок от 15 до 27 юни 2020 г. Процедурата по регистриране за класиране и подаване на документи за класиране е електронизирана и се извършва единствено на адреса: https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на СУ - http://www.uni-sofia.bg. Кандидат-студентите отново ще имат възможност да подават документи и на място в Софийския университет или в бюрата на фирмите в страната, където крайният срок е до 26 юни.

Зрелостниците могат да платят таксите за явяване на изпит и за участие в класирането онлайн, ако регистрирането им е изцяло чрез онлайн системата за кандидатстудентската кампания.

На 7 юли ще бъде обявен първият етап на класирането на кандидат-студентите. Класираните кандидат-студенти ще имат възможност от 8 юли до 10 юли, включително, да се запишат в специалността, в която са класирани, като не участват в следващите етапи; да депозират оригинала на дипломата за средно образование и да попълнят декларация за участие в следващите етапи на класиране за по-предна желана специалност; да не потвърдят или да не се запишат - в тези случаи отпадат от всички класирания и губят придобитите студентски права. Незаетите от тях места се попълват на следващото класиране. Класираните по първа желана специалност кандидати трябва да се запишат на този етап от класирането без право на потвърждаване или изчакване края на класиранията. Некласираните от този етап кандидати не подават декларация за участие в класирането и не депозират диплома за средно образование, тъй като участват автоматично в следващия етап на класирането.

На 14 юли ще бъде обявен вторият етап на класирането. В него участват потвърдилите от първия етап кандидати, за които е възможно прекласиране в по-предна желана специалност, посочена в състезателния картон, както и некласираните кандидат-студенти. Потвърждаването или записването на класиралите се от втория етап кандидати ще е от 15 до 17 юли, включително. Непотвърдилите от второто класиране кандидати губят правото си за участие в третото класиране.

Третият етап на класирането ще бъде обявен на 21 юли. Срокът за записване е от 22 до 24 юли. Резултатите от това класиране са окончателни.

Пет от общо 119-те специалности в СУ не използват оценките от матурите вместо изпит. Това са регулираните специалности "Право", "Медицина" и "Фармация", и две от специалностите във Факултета по журналистика и масова комуникация - "Журналистика" и "Връзки с обществеността".

Изпитите за специалността "Медицина" са без промяна спрямо миналогодишната кампания - биология и химия с двукомпонентен формат, и ще се организират според утвърдените изпитни програми.

До края на януари 2020 г. ще бъде издаден Справочник за кандидат-студентите в СУ. В края на февруари година ще започне участието на Софийския университет в кандидатстудентските борси в страната. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"