Община Пловдив с „подарък“ към съгражданите си – по-високи данъци

Община Пловдив с „подарък“ към съгражданите си – по-високи данъци
iNews
A A+ A++ A

Пловдивският общински съвет прие новите данъчни ставки, които влизат в сила от идната година, съобщава БНР

Увеличава се такса „Битови отпадъци“ - от 1,5 на 1,8 промила за физически лица. По-висок ще е и данъкът при придобиване на имущество - от 2,5 на 3 на сто. С гласуваните днес промени вече може да се формира и проекторамката на бюджета. Общественото обсъждане ще е в средата на януари

При приемането на новите данъчни ставки съветниците решиха, че от следващата година ще е по-нисък данък МПС за две категории – Евро 5 и 6 с близо 10%, но намалението ще е само за екологичния коефициент. Новият налог засяга едва 15 000 автомобила в Пловдив от общо регистрирани 170 000. В пакета от променени ставки влиза и туристическият данък, който се увеличава с 20 стотинки на нощувка.

Междувременно на днешната сесия местният парламент прие и възможността Община Пловдив да поеме дългосрочен общински дълг, за да се финансира изпълнението на  големи обекти.

Така  кметът Здравко Димитров ще може да преговаря с Европейската инвестиционна банка за условията по кредитната линия. 

Предложението на банката е за заем до 120 милиона лева при лихвен процент под 1 на сто, гратисен период до 7 години, със срок на изплащане и погасяване до 25 години.

Очаква се самият договор да бъде гласуван в средата на годината, като преди това ще има и обществено обсъждане.



Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »