Между 2,2 и 2,4 милиарда сме похарчили за посрещането на празниците

Между 2,2 и 2,4 милиарда сме похарчили за посрещането на празниците
A A+ A++ A

Между 2,2 и 2,4 милиарда сме похарчили за посрещането на Коледните и Новогодишните празници в България. Това заявиха в Сутрешния блок на БНТ финансистите Мика Зайкова и Стойне Василев. Според статистиката средно българинът е похарчил около 200-300 лв. за подаръци за един човек. Финансистите твърдят обаче, че всъщност голяма част от българите са похарчили горе-долу по 50 лв.

Според Мика Зайкова сме похарчили много пари не защото сме забогатяли много.Мика Зайкова, финансист: Първо: усилено работят къщите за бързи кредити и българинът, като дойде празник, обича масата да е пълна и да има подаръци, и второто по-важно нещо е, че за разлика от преките чужди инвестиции, най-големият инвеститор в България са гастарбайтерите, тоест, българите, работещи навън. Само за първото деветмесечие са пратени в България близо 1 милиард евро, а преките чужди инвестиции намаляват на 700 милиона. Очаква се до края на годината във връзка с празниците, да изпратят още повече и да стане милиард и 200, милиард и 300 евро.

Финансистът Стойне Василев заяви, че в България над 80% от хората нямат семеен бюджет. Според него те не знаят за какво харчат парите си, но сега е моментът да си направят бюджет за януари, за да знаят какво трябва да се плати, за да не се стига до бързите кредити.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »